Od leve proti desni: Radko Komadina, Bojana Beović, Božidar Voljč, Pavel Poredoš, Štefan Grosek. Foto: Borut Živulović/BoBo
Od leve proti desni: Radko Komadina, Bojana Beović, Božidar Voljč, Pavel Poredoš, Štefan Grosek. Foto: Borut Živulović/BoBo

Pobudniki zakonskega predloga, ki so ga 17. julija vložili v parlamentarni postopek, želijo s predlogom neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

Poredoš: Zlorabe v tretjini primerov

Sorodna novica Pobudniki zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja zbrali zahtevanih 5000 podpisov

"To seveda ne more držati," je bil do zagotovil o varnosti evtanazije pred zlorabami kritičen predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš. Zlorabe se v Belgiji in na Nizozemskem po njegovih besedah dogajajo v tretjini primerov. Na Nizozemskem se je, tako Poredoš, pred štirimi leti v času pred dopusti število evtanazij povečalo za več kot 20 odstotkov, kar pomeni, da "so se svojci želeli znebiti starejših".

Poudaril je, da so zdravnikom danes na voljo možnosti za lajšanja tako fizičnega kot psihičnega trpljenja ljudi. Kakršno koli aktivno sodelovanje zdravnika pri smrti sočloveka je v nasprotju z medicinsko etiko, je dodal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina.

Predlog zakona po oceni predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović "zelo na široko odpira vrata za ljudi, ki bi želeli končati svoje življenje". Akutni psihiatrični bolniki za evtanazijo po predlogu zakona ne bi mogli zaprositi, lahko pa bi to storili kronični psihiatrični bolniki, je opozorila.

Na vprašanje, ali so stališče zdravnikov do zakonskega predloga preverjali z anketo, je Beovićeva odgovorila, da niso. Zdravniške organizacije so po njenih besedah organizirane tako, da v največji meri odražajo mnenje zdravnikov. Tako predlogu večina zdravnikov zagotovo nasprotuje, nekateri pa ga tudi podpirajo, je povedala in pojasnila, da zdravniki z manj izkušnjami z umirajočimi na zakon gledajo drugače kot tisti, ki so spremljali že veliko umirajočih in praviloma zakonu nasprotujejo.

Kaj bodo storili, če bo predlog sprejet

Sorodna novica Pleterski: Pomoč pri končanju življenja je vprašanje, o katerem mora odločiti družba kot celota

Na vprašanje, kako bodo zdravniki postopali, če bo zakon sprejet, je predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč poudaril, da "reakcija zagotovo bo", saj da zdravnikom vsiljujejo izvajanje storitve, ki ni v skladu z njihovim kodeksom.

Po trenutnem predlogu zakona bi imeli sicer zdravniki možnost ugovora vesti na izvajanje evtanazije. "To je ena od možnosti, želimo pa seveda si, da v Sloveniji ne bi imeli zakonov, ki bi se jih morali zdravniki izogibati z ugovorom vesti," je dodala Bojana Beović.

Stališče, ki predlogu zakona nasprotuje, so oblikovali tudi na katedri za medicinsko etiko na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, soglasno pa ga je sprejel tudi senat medicinske fakultete. Po besedah predstojnika katedre Štefana Groska predlog ni v skladu z ustavo, ki v 17. členu govori o nedotakljivosti življenja.

Zdravniška zbornica je po tem, ko je bil predlog zakona vložen v DZ, danes (torek) prejela prošnjo ministrstva za zdravje, naj se do njega opredeli.

Video: Posnetek novinarske konference