Zdravniki in zdravnice pozivajo k takojšnji in celoviti reformi zdravstva. Foto: BoBo
Zdravniki in zdravnice pozivajo k takojšnji in celoviti reformi zdravstva. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin
Glede na okoliščine v državi, zdravstvo še dobro deluje, meni predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Foto: BoBo

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je ponovil mnenje, da je nepričakovan odstop Trop Skaze z mesta ministrice za zdravje nerazumno in neodgovorno dejanje, ne glede na njene razloge. Največjo odgovornost za to pa pripisujejo predsednici vlade Alenki Bratušek. Ta bodisi ni dobro pretehtala izbiro ministrice bodisi jo je pomanjkljivo podprla pri njenem delu in jo neustrezno zaščitila pred grožnjami in pritiski, menijo.

Eden največjih razlogov za pasivnost in zamudo pri sprejemanju potrebnih reformnih ukrepov so za zdravniške organizacije različni in neusklajeni pogledi političnih strank koalicije na vizijo zdravstva, ki po Možinovem mnenju ne omogočajo kompetentnega prevzema in opravljanja ministrske funkcije še tako kompetentne osebe, tudi "če bi bil ,neki nadomestek Einsteina pripravljen prevzeti resor".

Zdravniki in zdravnice zahtevajo konkretna imena
V koordinaciji so še posebej zaskrbljeni, da se bolj ali manj iz istih razlogov poslavlja že drugi minister oziroma ministrica za zdravje. Ne sprejemajo več samo razlag o mafijskih združbah in posameznikih v zdravstvu, ki s takšnimi ali drugačnimi prijemi nastavljajo ali odstavljajo ministre za zdravje. Odgovorne, še posebej vpletene, pozivajo, naj javnosti sporočijo konkretna imena za ta kriminalna dejanja. Država pa jih mora zaščititi, poudarja Možina. Po njegovem mnenju morajo biti ukrepi proti korupciji sistemski, temeljiti in takojšnji.

Za majhne korake je prepozno, menijo v koordinaciji. Potrebna naj bi bila celovita strukturna reforma zdravstva. Ponovno pozivajo predsednika republike Boruta Pahorja, naj pomaga s svojo avtoriteto pri vzpostavitvi potrebnega dialoga pri reševanju zdravstva znotraj koalicije in tudi v širšem parlamentarnem in političnem prostoru.

Sanacija bančništva in sanacija zdravstva
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je presodil, da v takšnih okoliščinah zdravstvo še dobro deluje, od vlade pa pričakuje, da bo pokazala vsaj delček svoje učinkovitosti, ki jo je dokazala pri sanaciji bančnega sistema, tudi pri sanaciji zdravstva.

Do 15. maja bodo vsi evropski zdravniki opozorili politiko na težave v zdravstvu, je dejal Kuštrin. Do takrat pričakujejo izpolnitev zahtev, ki jih bodo časovno in finančno opredelili do konca meseca, sicer bodo ustrezno ukrepali. Za kakšne ukrepe gre, ni želel pojasniti.

Kuštrin je še dodal, da je premierka odgovorna za to, da poišče novega kandidata za zdravstvenega ministra. Ideje, da bi Bratuškova začasno vodila zdravstveni resor, Možina ni želel konkretno komentirati. Dejal je, da le ona pozna svoje osebnostne lastnosti in koliko ima še razpoložljivega časa, da prevzame še ta resor.

Omenjen je bil tudi kirurg Danijel Bešič Loredan, ki je potencialni kandidat. Zanj je Kuštrin dejal, da sicer nima nič proti njemu, a glede na njegovo izjavo, da v enem letu ni mogoče izvesti reforme, je mogoče bolje, da ostane tam, kjer je.