Ukinitev dopolnilnega zavarovanja je odnesla še vsakega ministra, so opozorili ministrico v odstopu. Foto: BoBo
Ukinitev dopolnilnega zavarovanja je odnesla še vsakega ministra, so opozorili ministrico v odstopu. Foto: BoBo

Trenutno stanje koristi samo lobijem, ker lahko počnejo, kar želijo. Žal se dogaja vse tisto, na kar smo v Iniciativi zdravnikov že dolgo opozarjali, pa nam ni nihče verjel. Zdaj vsi odgovorni in tudi vsi udeleženci govorijo isto in prižigajo alarme.

Danijel Bešič Loredan, Iniciativa zdravnikov
Kirurg Danijel Bešič Loredan se konec tedna vrača iz Švice v Slovenijo. Najverjetneje se bo sestal s predsednico vlade. Foto: BoBo

Odstop Alenke Trop Skaza obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. Hkrati njen odstop tudi razumem, saj v naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih in celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje.

Kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek: Za vstop v politiko, kjer se odloča o pomembnih stvareh za življenje ljudi, je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike. Foto: BoBo

Zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov, ki sem jih zaradi svojega delovnega mesta deležna sama in moja družina, nepreklicno odstopam. Danes vem, da nimam dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske.

Odstopna izjava Alenke Trop Skaza
Zdravstveni resor je znova brez ključne osebe
Ministrica s premalo debelo kožo
Odstop ministrice Alenke Trop Skaza
Ministrica pojasnila razloge za odstop
Ministrica Trop Skaza odhaja

Ponovila je, da je stanje v zdravstvu resno in da bo nujno treba doreči prednostne naloge in jih tudi predstaviti ljudem. "Če pričakujete od mene, da bom tukaj obremenjevala koga drugega razen sebe, se motite," je dejala.
Očitke, da je bil celoten scenarij vnaprej dogovorjen, pa je zavrnila. Na vprašanje, ali ne vidi konfliktov interesov oziroma zakaj odstopa, je ponovila, da njena družina ne prenese vseh pritiskov.
Ni želela komentirati, ali je o pritiskih obvestila policijo
Ob tem se je posula s pepelom, da je ob nastopu funkcije mislila, da zdrži več. "Vedela sem, da bo zahtevno, ne pa da bo tako," je dejala. Prav tako ni želela komentirati, ali je o pritiskih obvestila policijo. Ministrica v odstopu je prav tako zanikala, da bi imela svojega kandidata, ki bi ga rada videla na mestu trenutnega generalnega direktorja UKCL-ja Simona Vrhunca. Na vprašanje, kje vidi rešitev za pritiske, pa je dejala, da je ne vidi.
Trop Skaza je podpisala pogodbe za dela na jeseniški urgenci, za opremo hematologije Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, za financiranje Slovenija transplanta, za sofinanciranje EU-projektov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, za eZdravje in protipožarno sanacijo Splošne bolnišnice Trbovlje. Prav tako je pogodbe sklenila s centrom za zdravje in razvoj, z Lekarniško zbornico Slovenije za izvajanje javnih pooblastil ter z Antonijo Poplas Susič za svetovanje na področju referenčnih ambulant. Med podpisanimi pogodbami ni nobene koncesije.

Bešič Loredan bi načeloma prevzel vodenje
"Lahko samo potrdim, da sva s predsednico vlade vzpostavila stik. Kaj več v tem trenutku ne morem povedati. Počakajmo na konec tedna," je Danijel Bešič Loredan za MMC odgovoril na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti ministrstvo za zdravje.

Je pa za STA dejal, da je načeloma pripravljen prevzeti funkcijo ministra za zdravje. A najprej se mora sestati z Bratuškovo in koalicijo ter se pogovoriti z ljudmi v svojem krogu. Sicer pa se ne slepi, da bi lahko do volitev izpeljal zdravstveno reformo, če bi prevzel ministrovanje. "To je utopija," pravi.

Kdor koli bo postal minister, lahko po mnenju Bešič Loredana zdravstveni sistem kvečjemu stabilizira. Lahko pa novi minister ustavi plenjenje. "Zdaj je najslabša možna situacija. Barka je brez krmarja, plove po svoje in na barki vsi počnejo, kar želijo," je ponazoril.

Meni, da je slovensko zdravstvo doseglo točko, ko se mora politika nekoliko umakniti in vajeti prepustiti stroki, da s soglasjem opravi svoje delo. Nato pa se lahko začne priprava reforme. Pred reformo je, kot poudarja, treba v državi doseči soglasje, kaj hočemo v zdravstvu oz. kakšna bo strategija. O odstopu Trop Skaze pa pravi, da je to žalostna zgodba. "Očitno ni vedela, v kaj se spušča, ni imela dovolj informacij, pritiski pa so bili preveliki," predvideva Bešič Loredan.

Mafija prevzela nadzor nad zdravstvenim sistemom
"Odstop ministrice pomeni resno težavo za vlado in predvsem predsednico vlade. Razmere v zdravstvu so resne. Politika jih več ne obvladuje. Mafiji in lobijem je v celoti uspelo prevzeti nadzor nad zdravstvenim sistemom, kjer vlada velik kaos," je dejal in dodal, da "trenutno stanje koristi samo lobijem, ker lahko počnejo, kar želijo". "Žal se dogaja vse tisto, na kar smo v Iniciativi zdravnikov že dolgo opozarjali, pa nam ni nihče verjel. Zdaj vsi odgovorni in tudi vsi udeleženci govorijo isto in prižigajo alarme," je za MMC poudaril Bešič Loredan.

Opozarjal na korupcijo
Kirurg Bešič Loredan je bil prvi, ki je opozoril na sum korupcije v bolnišnici Valdoltra, v Iniciativi zdravnikov je ponudil več rešitev za nujne posege v zdravstvu. Kot najboljšega kandidata za zdravstvenega ministra v obstoječih razmerah ga je javno omenjal tudi kirurg Erik Brecelj.


"Poslala sem odstopno izjavo"

"Včeraj zvečer sem odstopno izjavo poslala predsednici vlade in vodji stikov z javnostmi na ministrstvu za zdravje," je novinarki TV Slovenija Metki Majer sporočila ministrica v odstopu Alenka Trop Skaza.

Bratuškova odstop obžaluje in razume
Iz kabineta predsednice vlade so potrdili, da so prejeli odstopno izjavo Alenke Trop Skaza. "Njen odstop obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. Hkrati njen odstop tudi razumem, saj v naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih in celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Dr. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve," so zapisali v kabinetu predsednice vlade.

Vedno težje pridobiti kakovostne posameznike
"Za vstop v politiko, kjer se odloča o pomembnih stvareh za življenje ljudi, je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike. Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov. Nadaljevanje takšne poti naši družbi ne more prinesti želenega napredka," so še dodali.

Razlogi za odstop: očitki, podtikanja in pritiski
"Zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov, ki sem jih zaradi svojega delovnega mesta deležna sama in moja družina, nepreklicno odstopam. Danes vem, da nimam dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske," je zapisala v odstopni izjavi Alenka Trop Skaza.
Odnesla jo je napoved odprave dopolnilnega zavarovanja
"Nisem politik, v politiko sem vstopila iz popolnoma drugačnega okolja. Dejansko nisem vedela, da so pritiski tako hudi. In na koncu, ko sem se morala odločiti, ali kariera ali družina, sem izbrala družino," je še zapisala. V izjavi je omenila tudi, da je bila opozorjena na to, da se veliko dogaja v ozadju in da je ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki jo je napovedala, odnesla še vsakega ministra. "Ukineš ga lahko samo, če boš zavarovalnicam kaj ponudila," so opozorili ministrico v odstopu Alenko Trop Skaza.


Posli ministričinega moža z javnimi zavodi
Še preden je Alenka Trop Skaza postala ministrica, je v javnosti završalo zaradi poslov njenega moža z javnimi zavodi, je poročala TV Slovenija. V njegovem podjetju Klima Ptuj je bila ministrica dolgo prokuristka. Pred kratkim je podjetje izgubilo skoraj pet milijonov evrov vreden posel pri opremljanju novomeškega urgentnega bloka, čeprav je oddalo najugodnejšo ponudbo - na ministrstvu za zdravje so namreč ponudbo izločili. Zaradi neustreznih referenc je bila nepopolna, je bilo uradno sporočilo ministrstva za zdravje. Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec pa to povezuje z napovedjo o ministričinem odstopu.

Javnost torej ugiba, da bi ministrica raje odstopila kot škodila poslom svojega moža. Do zdaj je njegovo podjetje v poslih z državo ustvarilo osem milijonov evrov prihodkov - samo leta 2012 je bilo za 3.600.000 evrov nakazil od države, to je 40 odstotkov prihodkov podjetja. Ministrica je še pred nastopom funkcije dejala, da njen mož razmišlja o prodaji podjetja, če bo zasedla ta položaj. Po podatkih Ajpesa in spletne strani podjetja je Smiljan Trop sicer še vedno direktor in solastnik Klime Ptuj.

Plačila velikih farmacevtskih podjetij
Na dan pa prihajajo tudi podatki o izplačilih, ki jih je Alenka Trop Skaza prejemala od treh velikih farmacevtskih podjetij. Preden je postala ministrica, je zanje pripravljala predavanja, poročila in članke. Za tiste, ki jih je med letoma 2010 in 2013 opravila za podjetje Glaxo Smith Kline, je prejela 14.600 evrov.

Poleg tega je predavala še za podjetji MSD in Pfizer ter prejela 1.500 in 1.300 evrov. To ne bi bilo nič nenavadnega, če Trop Skaza ne bi bila predsednica društva za boj proti nalezljivim boleznim, ki promovira cepljenje, cepiva pa izdelujejo omenjena podjetja.

Trenutno stanje koristi samo lobijem, ker lahko počnejo, kar želijo. Žal se dogaja vse tisto, na kar smo v Iniciativi zdravnikov že dolgo opozarjali, pa nam ni nihče verjel. Zdaj vsi odgovorni in tudi vsi udeleženci govorijo isto in prižigajo alarme.

Danijel Bešič Loredan, Iniciativa zdravnikov

Odstop Alenke Trop Skaza obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. Hkrati njen odstop tudi razumem, saj v naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih in celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje.

Kabinet predsednice vlade Alenke Bratušek

Zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov, ki sem jih zaradi svojega delovnega mesta deležna sama in moja družina, nepreklicno odstopam. Danes vem, da nimam dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske.

Odstopna izjava Alenke Trop Skaza
Zdravstveni resor je znova brez ključne osebe
Ministrica s premalo debelo kožo
Odstop ministrice Alenke Trop Skaza
Ministrica pojasnila razloge za odstop
Ministrica Trop Skaza odhaja