"V zdravstvo ni treba vložiti toliko denarja kot v NLB, da bi ga ohranili in stabilizirali, je pa nemudoma treba sprejeti ukrepe, ki bodo preprečili, da zdravstveni sistem ne bi razpadel," so opozorili predstavniki Akcije za ohranitev javnega zdravstva. Foto: MMC RTV SLO


Koordinacija zdravniških organizacij se sicer strinja z zahtevami Iniciative zdravnikov, sindikatov in civilnodružbenih gibanj, vendar zavrača način reševanja na ulici.
Iniciativa je pravzaprav vzniknila na sami zdravniški zbornici, po sestankih, ki so tam potekali, je pojasnil predstavnik koordinacije Marko Demšar. Na tiskovni konferenci, kjer je predstavil stališča zdravniških organizacij, je razkril, da je iniciativa na sestankih ves čas sodelovala in bila del ekipe, ki je pripravila analizo razmer.

A na shodu koordinacija ne bo sodelovala. Stvari se morajo reševati resno in ne na ulici, kjer se iščejo populistične rešitve, je dejal Demšar.

Iniciativa zdravnikov namreč za 25. junij napoveduje shod v Ljubljani pod geslom Shod za pravico do javnega zdravljenja. Podpira ga tudi Akcija za ohranitev javnega zdravstva, ki jo predstavljajo Branimir Štrukelj (Konfederacija sindikatov javnega sektorja), Dušan Semolič (ZSSS), Uroš Lubej in Peter Petrovčič (Vseslovenska ljudska vstaja), Igor Koršič (Odbor za pravično in solidarno družbo) ter Matjaž Hanžek (stranka TRS). Vsi ti so pred dnevi vladi postavili ultimat, naj zdravstveni sistem prenovi do 1. septembra.