Zdravstvo nujno potrebuje spremembe, opozarjajo zdravniške organizacije. Foto: BoBo
Zdravstvo nujno potrebuje spremembe, opozarjajo zdravniške organizacije. Foto: BoBo

V nasprotju z ministrico Kolar Celarc, ki pravi, da spremembe v zdravstvu že ves čas tečejo, da ima strategijo, izhodišča, že nekaj zakonov, zdravniške organizacije zagovarjajo celovitost strukturnih reform in ne sprememb malih korakov. Zdravstvo, za katerega meni ministrica, da dela dobro, se namreč hitro poslabšuje, kar se kaže v vse daljših čakalnih dobah, iztrošenosti opreme, zaostajanju v razvoju in kakovosti.

In ker še po dveh letih mandata ministrica Kolar Celarc po mnenju zdravniških organizacij ni predstavila reforme, ki naj bi jo snovala v ozkem krogu brez jasnih izhodišč, so zdravniške organizacije pod okriljem zdravniške zbornice skupaj z nekaterimi vidnimi strokovnjaki s področja zdravstva, ekonomije in zavarovalništva sestavile svoj koncept reforme, za katerega bodo iskali najširše soglasje.

Ukinili bi dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Skupina v okviru zbornice namreč meni, da se mora politika umakniti iz kadrovanja in upravljanja javnih zavodov, ki naj imajo poslovno avtonomijo kot gospodarske družbe, koncesije bi odpravili in izenačili pogoje tako za javne kot zasebne izvajalce, kar bi omogočalo konkurenco. Univerzalna košarica pravic, ki jo zagovarja ministrica, je za alternativce utopična, saj denarja za vse, kar medicina zna, ni, kar se kaže v vse daljših čakalnih vrstah.

Zato bi pravice razdelili v dve košarici, osnovno, ki bi jo krilo obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilnega ne bi bilo več, pač pa še obvezno pogodbeno zavarovanje, ki bi krilo drugi del košarice kot denimo poškodbe zunaj dela, stroške nastanitve v bolnišnici in podobno. Svoj del stroškov, kot so specializacije, raziskovanje, pa bi prevzel proračun.

ZZZS bi spremenili v zavarovalnico
Predvidevajo tudi preoblikovanje zdravstvene blagajne v zavarovalnico ali več zavarovalnic, ki bi sklepale pogodbe z izvajalci, kar naj bi zaradi konkurence znižalo stroške in povečalo kakovost. Poleg zavarovanj bi za nekatere storitve, zdravila, plačevali tudi participacijo in bili kaznovani, če ne bi skrbeli za zdravje.

Obe zasnovi reforme, tako vladna kot alternativna, bosta po napovedih trčili konec leta, za zdaj vsaka na svojem bregu, in če ne bo vmes struga hudournika, ampak le ozek potoček, jim morda uspe čezenj zgraditi most, kar bi bil uspeh stoletja.