Evropski komisar Andriukaitis je dejal, da so čakalne dobe problem vseh držav in Slovenija pri tem ni izjema. Foto: MMC RTV SLO
Evropski komisar Andriukaitis je dejal, da so čakalne dobe problem vseh držav in Slovenija pri tem ni izjema. Foto: MMC RTV SLO

Komisar za zdravje Andriukaitis ugotavlja, da v Slovenijo prihaja v pravem času, saj se pripravlja zdravstvena reforma. Ministrici Milojki Kolar Celarc je čestital za celovit in obsežen načrt priprave reforme, slovenski parlament pa je pozval, naj sprejme resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za prihodnjih 10 let, pa tudi vse zakone, ki so povezani s to resolucijo oz. reformo.

V izjavi za medije po sestanku je dejal, da je ponosen na to, kar je bilo v Sloveniji doslej opravljeno pod vodstvom Kolar Celarčeve. In čeprav je reforma stvar in odgovornost posamezne države, je po njegovem mnenju vlada pri tem na pravi poti.

Evropski komisar Andriukaitis je tudi pozdravil politike preventive zdravja, predvsem predlagane ukrepe pri protitobačni zakonodaji. "Tobak je glavni ubijalec in industrija tobaka povzroča največje stroške zdravstvenemu sistemu," je opozoril in dodal, da v Sloveniji zaradi tobaka vsako leto umre 3600 ljudi. Zato podpira vlado pri prizadevanjih za celovito ureditev omejevanja uporabe tobaka.

Po njegovem mnenju je Slovenija zelo dobro izkoristila priložnost, ki jo ponuja evropska protitobačna direktiva, in uvedla celo strožje zahteve pri prenosu direktive. Upa, da bo takšnim ukrepom, kot jih uvaja Slovenija, sledilo čim več držav članic EU-ja.

Izpostavil je tudi, da je pomembno integrirano obvladovanje dejavnikov tveganja zdravja in da so ukrepi potrebni tudi na področju omejevanja uživanja alkohola, soli, slabih maščob in povečanja telesne dejavnost.

Čakalne vrste so tudi drugje
Komisar se je dotaknil tudi čakalnih vrst v zdravstvu. Dejal je, da so čakalne dobe problem vseh držav in Slovenija pri tem ni izjema. Pristop Slovenije pri krajšanju teh vrst prek pilotnega projekta je po njegovem mnenju celovit ukrep ter dober primer za druge države.

Andriukaitis se je sestal še z ministrom za kmetijstvo Dejanom Židanom ter s predsednikom republike Borutom Pahorjem.