Valentina Prevolnik Rupel. Foto: Vlada RS
Valentina Prevolnik Rupel. Foto: Vlada RS

Zdravstvena ministrica je na novinarski konferenci po seji vlade glede zdravniške stavke, ki traja že en mesec, dejala, da naslednji teden nadaljujejo stebrna pogajanja in neformalne sestanke s sindikati s področja zdravstva, med katerimi je tudi Fides. Sama se, kot je poudarila, zavzema za čimprejšnjo zamrznitev stavke.

Ob tem je zatrdila, da zamrznitev dela zdravstvenih zavodov ni mogoča, saj so morali vsi direktorji zdravstvenih domov pripraviti načrt dela. "Vsa vodstva zavodov smo zaprosili za pripravo načrtov za delo oz. predvideno reorganizacijo, predvsem po 1. marcu, ko bo prišlo do umikov soglasij. Te načrte smo prejeli, zdaj jih proučujemo. Ne bi želela strašiti ljudi, preden jih proučimo. Treba jih je pogledati in se ustrezno organizirati, da bomo lahko zagotavljali vse nujne storitve," je dejala.

Poudarila je, da je v korist vseh, "da se stavka zamrzne, zato me po eni strani čudi lahkotnost, s katero je Fides to možnost zavrnil". Zagotovila je, da je ves čas v stikih z vladnimi pogajalci, ki se pogajajo s sindikati, redno dobiva tudi informacije s terena, tako od direktorjev kot od predstavnikov zdravništva, tako da je s potekom pogajanj seznanjena. "Za zdaj je delo v zdravstvenih zavodih organizirano tako, da ne ogroža zdravja," je zagotovila in poudarila: "Varnost in zdravje ljudi nista ogrožena."

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svoboda in Levica vztrajata: Zahteve zdravnikov naj se rešuje znotraj pogajanj o plačnem sistemu

V poslanskih skupinah Svoboda in Levica medtem vztrajajo, da bi morali zahteve zdravnikov reševati znotraj pogajanj za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. Borut Sajovic in Matej T. Vatovec sta se po rednih koalicijskih usklajevanjih strinjala, da je treba položaj zdravnikov reševati znotraj pogajanj za prenovo plačnega sistema. Vodja poslanske skupine Svoboda Sajovic je dejal, da bi morali ključni korak narediti zdravniki in "zgodbo umiriti", saj so povedali svoje in bili slišani. V sistemu enotne plačne reforme pa se na vse v javnem sektorju, tudi na zdravnike, ne bo pozabilo, je zatrdil. "Ampak za božjo voljo, razumeti je treba, da je treba rešiti vse naenkrat, saj smo vsi samo ljudje," je še povedal.

V Levici pa menijo, da ima sindikat Fides daljši in močnejši vzvod, ker lahko pritiskajo na vlado s stavko, ki vpliva predvsem na bolnike. Spomnil je, da se je vlada izpogajala z vsemi sindikati javnega sektorja, da uredi vse stvari s prenovo plačnega sistema, je povedal vodja poslanske skupine Levica Vatovec.

"Seveda si zdravniki želijo neko predhodno obravnavo oziroma da bi se prej razrešile te zadeve. Ampak mislim, da bo treba vsa vprašanja, ki so trenutno odprta v javnem sektorju, zapreti naenkrat, in če bomo favorizirali eno stran pred vsemi drugimi, to lahko ogrozi celotna pogajanja, kar si verjetno nihče ne želi," je opozoril Vatovec.

Sorodna novica Glas ljudstva poziva vlado: Ustavite nezakonito stavko

V Levici menijo, da so bila izhodišča za pogajanja za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju dobra. "S tega vidika si upam s prstom pokazati na Fides, da ta dogovor s temi dejanji ruši," je prepričan. Poudaril je, da tudi številni drugi poklici v zdravstvu potrebujejo reformo plačnega sistema, ker imajo bistveno nižje plače, kot so zdravniške, znotraj ceha pa bi morali biti solidarni. "Zagotovo je velik del odgovornosti na zdravnikih, na Fidesu, na koncu bo pa posledice nosila vlada in v prvi vrsti predvsem bolniki. Jaz si predvsem želim veliko treznosti na strani zdravnikov in potrpljenja vlade, da čim prej zapremo to zgodbo," je še dodal Vatovec.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pa je dejal, da o umiku soglasij za nadurno delo zdravnikov danes na koalicijskih usklajevanjih niso govorili.

Stavka traja že en mesec

Kot je znano, sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo, ki bodo večinoma začeli veljati z marcem.