Nošnja mask je še vedno potrebna v zdravstvenih ustanovah. Foto: BoBo
Nošnja mask je še vedno potrebna v zdravstvenih ustanovah. Foto: BoBo

Skoraj polovica obiskovalcev v prostore zdravstvenega doma skuša vstopiti brez zaščitne maske, ob tem pa navajajo, da "maske nikjer več niso obvezne", so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili z Zdravstvenega doma Kranj. Zaposleni jih nato opozorijo, da so maske v zdravstvu še vedno obvezne; če maske nimajo pri sebi, pa jim jo tudi izročijo.

Ob tem so izrečene tudi ostre besede, nekateri posamezniki pa pozneje, ob tem ko zapustijo prostore zdravstvenega doma, masko protestno odvržejo na tla.

Nekateri zamenjujejo testiranje za maske

Sorodna novica Grožnje med epidemijo: UKC na redni liniji s policijo, Štrukelj se po napadu umika iz javnosti

Podobno opažajo tudi v ZD-ju Maribor, v katerem ocenjujejo, da v zdravstveni dom brez zaščitne maske skuša vstopiti okoli tretjina posameznikov.
Opažajo, da ljudje pogosto zamenjujejo ukrep nošenja zaščitnih mask z ukrepom obveznega testiranja na novi koronavirus, ki za vstop v prostore zdravstvenih domov ni več obvezno, je za STA pojasnil pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD-ja Maribor Aleksander Jus.

Hitro testiranje družinski zdravniki odredijo le v primerih, ko ima bolnik sume okužbe s koronavirusom, je poudaril.

Tudi sami imajo za tiste, ki ob vstopu v prostore zdravstvenega doma ne nosijo zaščitne maske, pripravljene rezervne maske. Ob tem je dodal, da morajo v zdravstvu še vedno varovati zdravje bolnikov in zaposlenih ter preprečevati širjenje covida-19.

"Nekateri ljudje so med epidemijo postali še bolj agresivni. Za vse, kar se dogaja, oz. za vse veljavne ukrepe so po njihovem mnenju krivi zdravstveni delavci," je izjavil Jus.

Med obiskovalci tudi imunsko oslabeli

"Tudi v naši ustanovi se dnevno srečujemo s komentarji uporabnikov naših storitev o nesmiselnosti uporabe mask in nejevoljo, saj težko razumejo, da so maske v zdravstvenih ustanovah še obvezne. Slednji izkazujejo slabo voljo in žal pogosto tudi verbalno nasilje nad našimi zaposlenimi in jih ob tem spravljajo v stisko," so za sporočili iz ZD Ljubljana in ob tem tudi sami poudarili pomen nošenja zaščitnih mask za zaščito bolnih posameznikov, ki dnevno prihajajo v prostore zdravstvenega doma, med njimi pa so tudi imunsko oslabeli.

Občasno ukrepa tudi policija

Na Generalni policijski upravi so za Slovensko tiskovno pojasnili, da policija posebne statistike o omenjenih dogodkih ne vodi, se pa odzove na morebitne prijave, zbere vsa potrebna obvestila in v skladu z zakonskimi pooblastili tudi ukrepa. Največkrat so omenjene kršitve povezane tudi s kršitvami javnega reda in miru in zakona o zasebnem varovanju, so navedli.

Vodja strokovne skupine za covid-19 infektologinja Mateja Logar je v petek pojasnila, da bodo maske v dejavnostih zdravstva še vsaj nekaj časa obvezne, če ne vsaj priporočene: "Predvsem ob stikih z bolniki, pri katerih vnaprej ne moremo vedeti, kdo je kužen in kdo ne."