Brez PCT-pogoja se lahko odslej gre samo še v živilske trgovine in lekarne. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Brez PCT-pogoja se lahko odslej gre samo še v živilske trgovine in lekarne. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Sorodna novica Kje vse je po novem obvezen pogoj PCT

MMC se je dopoldne odpravil po ljubljanskih ulicah in z udeležbo preverjal, kako v praksi poteka preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Trgovine, lokali in bencinske črpalke so izbrali različne načine, eni zahtevajo QR-kode, drugi se odločajo za pregled cepilnih listkov in SMS-potrdil o izidu testiranja na okužbo z novim koronavirusom, tretji povprašajo tudi po osebnem dokumentu. A skupno čisto vsem obiskom je, da je preverjanje postalo vsakdan. Vsi lokali in storitve so upoštevali odlok.

Redki so sicer bili pripravljeni izkušnjo deliti z mediji. Le trije predstavniki lokalov ali storitev so to storili pod pogojem anonimnosti.

Na bencinski črpalki le pet odstotkov brez pogoja

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica "Zadnji čas je, da se zavarujemo"

Na eni od bencinskih črpalk v 15 minutah obiska vidnih težav ni bilo. Vozniki so se pripeljali do črpalnega mesta, kaj kmalu ugotovili, da ne deluje, in se drug za drugim odpravili do odgovorne osebe zunaj poslovalnice, ki je skenirala QR-kode in nato v črpalko signalizirala, katero mesto naj se aktivira. Stranke so nosile maske, včasih sicer razkazovale nosnice in pozabile na osebno razdaljo in se nagrmadile okoli preverjevalca. A razen tega je bil postopek urejen, pritožb ni bilo slišati.

Foto: MMC RTV SLO/Martegani
Foto: MMC RTV SLO/Martegani

Toda kratek obisk očitno ni bil reprezentativen za izkušnje preteklega jutra in noči. Na črpalki so za MMC neuradno povedali, da je več kot polovica strank izražala nezadovoljstvo, nekateri z vpitjem, drugi z ostrejšim razpravljanjem ali pomenljivim gestikuliranjem, nekateri tudi z žaljivkami in zmerjanjem. Na vprašanje, ali je torej tokrat resnično zaslužil svojo plačo, nam je sogovornik v smehu prikimal.

Okoli pet odstotkov strank PCT-pogoja ni izpolnjevalo in ostalo brez storitve. Nekateri so se pozneje vrnili s potrdili.

Na digitalnih družbenih omrežjih je bilo opaziti navedbe, da naj bi nekateri preteklo noč prihajali s plastičnimi posodami in jih polnili z gorivom, a to se vsaj na pričujoči črpalki po navedbah zaposlenih ni zgodilo.

Sprememba pri Petrolu

Pri Petrolu do danes popoldne spremenili protokol na svojih bencinskih črpalkah. Kot so nam povedali, pogoj PCT še vedno velja za vstop v prodajalno, točenje goriva na črpalkah pa ni več blokirano. Ljudi pozivajo, naj tam, kjer je to mogoče, za plačilo uporabijo aplikacijo oziroma storitev opravijo na točilnem mestu, ki omogoča zunanje plačilo.

Potrgali so obvestila z miz lokala

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Še več nezadovoljstva je očitno bilo po ljubljanskih barih. V enem izmed njih so za MMC pod pogojem anonimnosti navedli, da so naleteli na glasen odpor in nezadovoljstvo pri najmanj 70 odstotkih gostov, če ne celo več. Marsikdo je ob terjanju dokazila odšel, spet drugi pa so odgovarjali, a je res tega treba, a res moram, tretji so se prerekali o smiselnosti ureditve.

Lokal je v torek na mize tako znotraj kot zunaj nalepil obvestila o pogoju PCT, v sredo so bila obvestila potrgana in odstranjena, so navedli v lokalu. Osebje je tudi izrazilo bojazen, da bo zaradi pogoja obisk dejansko upadel, in upanje, da se bo zaradi tega vsaj povečala dostava na dom in nadomestila izgubljeni promet. Povedali so še, da se ne čutijo pristojni za to, da pri navadnih ljudeh izvajajo takšno preverjanje, to bi po njihovem mnenju morali početi državni organi, denimo inšpektorji. Sicer pa je bil lokal med obiskom MMC-ja dejansko manj obljuden kot običajno, preverjanje pa je potekalo gladko in brez pripomb.

Nekateri so PCT-potrdila kazali z zadovoljstvom

Sorodna novica Zaradi PCT-pogojev zmeda v kulturni dejavnosti

Nekoliko drugačna zgodba prihaja iz ene izmed ljubljanskih knjižnic, kjer so jo prav tako delili pod pogojem anonimnosti. Ker so javni zavod, pogoj PCT preverjajo že kak teden, nimajo pa popolnoma nobenih težav z obiskovalci. Prav nobene, so zadovoljno navedli. Res je, da je "klientela" nekoliko drugačna od lokalov in bencinskih črpalk, večinoma jih namreč obiskujejo študentje. Ne le, da pritožb ni, nekateri celo izražajo zadovoljstvo in ponosno pokažejo svoje potrdilo.

So pa težave vzniknile drugod: v izvedbi. Odgovorna oseba za preverjanje v knjižici je izrazila nezadovoljstvo nad slovensko aplikacijo. Ta je počasna, pa ne zaradi morebitne šibke spletne povezave. Slikanje in prepoznava QR-kode sta v praksi nerodna in ena sama preverba lahko vzame deset sekund in več.

NIJZ: Pojavila se je preobremenitev sistema

Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

O počasnem delovanju aplikacije je MMC povprašal pristojne, torej Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Odgovorili so, da so imeli zjutraj manjši izpad, ki pa je bil odpravljen v 15 minutah. Izpad je nastal zaradi preobremenitve. "V zadnjih dneh res opažamo povečan promet na zVEM-u, dnevni obisk se je od začetka prejšnjega tedna povečal za 30 odstotkov. Vsem uporabnikom zVEM-a priporočamo, da si potrdilo shranijo v lokalno zbirko na telefonu v aplikaciji zVEM ali pa katero koli drugo aplikacijo za shranjevanje DCP-jev, ki jo uporabljajo, oziroma QR-kodo shranijo v obliki slike ali PDF-dokumenta."

Izjem pri pogoju PCT je malo, mnenja o njem deljena

Oaza miru v širšem nezadovoljstvu

Pristojna oseba v knjižnici je potrdila, da počasno delovanje aplikacije ni omejeno samo na eno "preobremenjeno" jutro, temveč traja že dalj časa. Zaradi tega si včasih pomagajo s "precej hitrejšo" švicarsko aplikacijo, zaradi nabranih, čakajočih strank pa pogosto posegajo tudi po drugih metodah, predvsem preverjanju cepilnih lističev skupaj z osebnimi dokumenti. Še več, lep del obiskovalcev knjižnice sploh nima evropskega digitalnega potrdila ‒ ne natisnjenega ne aplikacije ‒ in se zanaša izključno na cepilne lističe. Še več je takih med tujimi obiskovalci, so povedali v knjižnici. Težava je v različnih oblikah teh cepilnih listov, nekateri so skrajno minimalistični, napisani na roko, kar predstavlja težave, marsikdo pa želi vstopiti s SMS-jem, ki ga je (ali naj bi ga) prejel od testirnega mesta. Ko obiskovalec izve, da s SMS-jem pač ne gre, se kmalu vrne s pravim potrdilom, je navedel knjižničar.

Marsikdo med njimi potrdilo ponosno pokaže, zgodilo se je že, da so postopek pohvalili in dodali, da komaj čakajo na tretji odmerek cepiva. Knjižnica je očitno res oaza miru in tišine v primerjavi z drugimi lokali, kjer je nezadovoljstva veliko, je navedel knjižničar in dodal anekdoto: na enem izmed avtobusnih postajališč naj bi s PCT-jem nezadovoljna tovornjakarja preprosto z vozili blokirala izhod.

Kako je videti uveljavitev novega odloka?

Bo PCT preprečil zaprtje države?

A kot pravijo pristojni v državi: naraščanje okužb raje poskušajmo družno ustaviti z upoštevanjem PCT-pogoja in pri tem ohranjamo družbo kolikor toliko odprto, kot da se ponovi scenarij lanske jeseni in zime. Takrat je bilo zaradi prepolnih bolnišnic treba zapirati javno življenje in obrtniške delavnice. Glede na hitro vzpenjajočo se krivuljo pa se zastavlja vprašanje, ali bi tudi popolno upoštevanje PCT-pogoja sploh lahko preprečilo zapiranje. Odgovor bo dala jesen.

V javnem življenju začel veljati PCT-pogoj
Kako na PCT gledajo obrtniki
Samotestiranje v tovarnah
Uvedba razširjenega PCT pogoja

Naslov infografike: Hospitalizirani covid19