Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Z novim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev se režim razlikuje glede na epidemiološke razmere v posamezni statistični regiji.

Rdeče statistične regije

Epidemiološko najbolj ogrožene regije so: gorenjska, osrednjeslovenska, jugovzhodna Slovenija, posavska, zasavska, savinjska, koroška, podravska in pomurska.

Navodila za rdeče regije

Za rdeče regije, teh je bilo v petek že devet od skupno 12, veljajo posebne določbe. Tako je v teh začasno prepovedano ponujati storitve v fitnescentrih in v zaprtih športnih objektih, v prostorih, kjer se opravlja frizerska in kozmetična dejavnost, pa je lahko po novem le ena stranka v prostoru.

Začasno je prepovedano tudi opravljanje gostinskih dejavnosti v gostinskih objektih. Dovoljeni pa so priprava in dostava ter osebni prevzem hrane in pijače.

Začasna prepoved ne velja za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer je med 6. uro in 22.30 še naprej dovoljeno opravljati storitve za goste.

Za trgovine, banke, pošte in urade medtem ostaja ureditev, da je lahko v njih hkrati le ena stranka na 20 kvadratnih metrih.

Oranžne statistične regije

Oranžne statistične regije so: primorsko-notranjska, goriška in obalno-kraška.

Navodila za oranžne regije

Za tiste, ki so na t. i. oranžnem seznamu, je med 6. uro in 22.30 ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob strežbi le za mizo še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost. Se je pa vlada odločila, da število ljudi v frizerskih in kozmetičnih salonih omeji na eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Enako velja za fitnese in zaprte športne objekte.

Iz rdeče regije lahko gre le posameznik s seznama izjem

Policija sporoča, da lahko iz t. i. rdečega območja gre samo posameznik, ki šteje med izjeme, določene v odloku. S seboj ne more vzeti družinskih članov ali drugih sopotnikov.

"V nasprotnem primeru bi odlok to posebej predpisoval, tako kot so navedene izjeme pri nekaterih ostalih odlokih – npr. odloku o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti v Republiki Sloveniji," je sporočila Generalna policijska uprava.

Prvi dan so na to samo opozarjali, odslej bodo tovrstne kršitve odloka naznanjali zdravstvenemu inšpektoratu.

To velja tudi pri prehodu iz rdeče regije v tujino, se pravi čez mejni prehod, je za TV Slovenija sporočila policija. Na digitalnih družabnih omrežjih je namreč bilo precej objav ljudi, ki so obtičali na meji.

Zapleti na meji
V ODLOKU DOLOČENE IZJEME:
- Prihod in odhod na delo.- Opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti.
- Odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje.- Varstvo in pomoč osebam, potrebnim podpore, oskrba in nega družinskih članov.
- Dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev.- Dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev.
-Dostop do storitev za nujne primere.- Izvajanje nalog s področja pravosodnih upravnih organov in organov pregona.
- Dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami.- Izvajanje vzdrževalnih, sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču.
- Koriščenje turističnih kapacitet, če je bila rezervacija opravljena do vključno 16. 10.Posameznik mora upravičenost do izjeme dokazati z dokumentom.
V Kopru ljudje še lahko spijejo pijačo v lokalih, saj je regija v oranžnem. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
V Kopru ljudje še lahko spijejo pijačo v lokalih, saj je regija v oranžnem. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Turistični vodniki želijo do ukrepov pomoči v dialogu z državo

Civilna iniciativa turističnih vodnikov Slovenije je danes državo znova pozvala k pomoči, ki bo vodnikom pomagala preživeti koronsko krizo. "Ne iščemo miloščine, želimo delati," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila koordinatorka odbora iniciative Tina Hrast. Kot največjo težavo je izpostavila neobstoj dialoga z državo.

"Naš poklic je naš način življenja, ki nam je bil s pojavom novega koronavirusa odvzet. Delati nismo prenehali po lastni krivdi, ampak zaradi elementarne nesreče oz. višje sile. Zato še toliko bolj pogrešamo dialog z resornim ministrstvom," je poudarila Hrastova.

"Večkrat smo že nagovarjali državne organe," je povedal član odbora iniciative Gregor Zupan. A niso bili slišani, zato še vedno iščejo sogovornike, ki bi jim bili pripravljeni prisluhniti in skupaj z njimi pripraviti ustrezne ukrepe. "Turistični vodniki se zavedamo, da nismo ne edini niti največji, ki jih je ta kriza prizadela, skušamo pa tudi s to in z drugimi pobudami tvorno prispevati k iskanju rešitev," je pojasnil.

Vlada je v koronski krizi turizmu sicer priskočila na pomoč, denimo s turističnimi boni, a ti so žal podprli le en segment turizma, in še to geografsko omejeno, so kritični turistični vodniki. Prav tako so spomnili na javni poziv poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO). Na voljo je bilo le 146.000 evrov, ki si jih je razdelilo 13 turističnih agencij in 33 vodnikov. Podobnih razpisov si želijo še več, ključ za deljenje denarja pa naj ne bo hitrost prijave, ampak kakovost, je dejal Zupan.

"Če bi kmetom potolklo koruzo, bi jim pomagali. Če žled polomi drevje, se tudi pomaga. Mi ne čakamo na pomoč, ampak bi radi, namesto da smo na zavodu za zaposlovanje, da v nas vložen denar vložimo v projekte, ki bodo koristili tudi drugim," je poudaril Zupan. Med možnostmi je omenil vodenja šolarjev po domačem kraju in vključevanje v evropske projekte. Slovenija bo tudi predsedovala EU-ju v drugi polovici prihodnjega leta, in turistični vodniki so prepričani, da lahko pomagajo pri pripravi spremljevalnega programa.

Podatki tujih turističnih organizatorjev kažejo, da se vsi intenzivno pripravljajo na prihajajočo sezono spomladi ali poleti prihodnje leto, je dejala Hrastova. "Pri nas pa nimam občutka, da država pripravlja programe, prilagojene novi realnosti. Želimo, da nas država zaščiti in nam dodeli pomoč do konca aprila 2021, da bi lahko v tem času pripravljali programe za naslednje leto in ohranili delovna mesta," je poudarila.

Zatrdila je tudi, da jih ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo doslej ni povabilo k oblikovanju načrta okrevanja turizma, ki ga pripravlja v sodelovanju z deležniki. "Bilo je nekaj posvetov, za katere pa smo izvedeli zgolj iz medijev. Z veseljem bi se odzvali vabilu na sestanek," je dejala. "Mi smo ljudje s terena, vemo, kako gost razmišlja, kaj mu je všeč in kje lahko praktično izvajamo dejavnosti. Dialog je največji problem in tega najbolj pogrešamo," je pojasnila.

Hrastova je poudarila tudi širši pomen turističnih vodnikov. "Smo vezni člen med različnimi ponudniki. Poleg osnovne dejavnosti, ki je vodenje, gostom priporočamo, kje kupiti avtentične spominke, promoviramo slovenske zaščitene rokodelske izdelke s certifikatom kakovosti, svetujemo, kje poskusiti pravo slovensko hrano, ter predlagamo obisk muzejev in drugih kakovostnih vsebin," je spomnila med drugim.

Turistični vodniki brez možnosti za delo