Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

V pogodbi s Splošno bolnišnico Celje se je Matej Tušak zavezal, da bo njegovo podjetje Prosigura bolnišnici najpozneje v štiridesetih dneh dobavilo 50.000 zaščitnih mask FFP2 brez ventila v skupni vrednosti 95.000 evrov oziroma z DDV-jem 115.900 evrov. Tušak zagotavlja, da je bil posel povsem transparenten in zakonit.

"Celjska bolnišnica je imela razpis na to temo, bil je objavljen na spletnih straneh, in mi smo se pač prijavili, po pošti poslali ponudbo. Treba je bilo potem dostaviti tudi vzorec. Potem smo bili pozvani k pogajanjem še za znižanje ponudbe," je za TV Slovenija povedal Tušak.

Poziv bolnišnice k oddaji ponudb, pogoji, specifikacija in kompletna dokumentacija javnega naročila – vse je še vedno na spletu, vključno s pogodbo. Pravzaprav dvema. Še 50.000 mask v vrednosti 88.000 evrov brez DDV-ja je namreč bolnišnici v sklopu istega naročila dobavilo podjetje Provar.

V bolnišnici razložijo, da so jim pošle zaloge določene osebne varovalne opreme, zato so ponudnike iskali brez predhodne objave naročila. Odzvala sta se dva, z obema so sklenili pogodbo. Pa reference?

Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

"Obljubili smo, ker so potrebovali takoj materiale, da je dostava v roku 10 dni tukaj na razpolago in tako bodo stvari tudi realizirane," je pojasnil Tušak.

Tušak je, kot pravi, zgrožen, da lahko kdor koli njegov nastop na vladni tiskovni konferenci pred tednom dni povezuje z dobljenim poslom.

"Veste, da v štirih, petih dneh, ali dveh dneh ali dveh urah narediti posel, da je to praktično nepojmljivo, nemogoče. To so stvari, ki se delajo že šest, sedem mesecev."

Tušak pojasnjuje, da se s prodajo medicinske opreme ukvarja že več kot deset let, da ima dve podjetji in da je pred kratkim zgolj ločil dejavnosti. V enem se ukvarja s svetovanjem, drugo – Prosigura – pa prodaja medicinsko opremo. V prihodnje bo, tako je bilo razumeti, več delal s podjetji, manj z bolnišnicami.

"Zagotovo se, lahko ste prepričani, če bo Celje dalo razpis, ne bom prijavil. Ker bi to pomenilo, da bom spet naslednji teden ali pa takrat, ko bo, spet ne bom mogel spati, ne bom mogel normalno živeti, spet me bodo ljudje po vseh mogočih kanalih zmerjali, a veste. To meni pravzaprav ni treba."

V posle z nabavo antigenskih testov se, tako pravi, ne bo spuščal.

Kovačić: Postopek smo peljali po vseh pravilih

Na informacijo se je v Odmevih odzval tudi Dragan Kovačić, v. d. direktorja celjske bolnišnice, ki je pojasnil: "Moramo razumeti, da se srečujemo z do zdaj še nevidenimi obsegi mask in druge zaščitne opreme. Žalosti nas, da so se pojavile informacije, da je bolnišnica Celje kakor koli nezakonito nabavljala maske, kar smo danes večkrat razložili. Noben artikel ni bil kupljen mimo javnih naročil, postopek smo peljali po vseh pravilih ministrstva za javno upravo in zakona o javnem naročanju. Z veseljem bomo vse, kar imamo, pokazali raziskovalnim novinarjem. Želimo pa si premirje naslednje štiri tedne, da bomo lahko primerno skrbeli za paciente. Vsi papirji bodo čez štiri tedne še vedno v bolnišnici in vabimo vse – NPU, Računsko sodišče, KPK, kogar koli, da pridejo in povedo, ali smo kar koli storili narobe."

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.