"Zaradi odločitve ustavnega sodišča smo omejeni na sprejemanje ukrepov, ki lahko trajajo brez nove presoje zgolj teden dni. A ne glede na ustavno sodišče, je jasno, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa. V bistvu nas čaka najmanj mesec dni trdega boja z virusom in nato še meseci velike previdnosti. Ob večji dostopnosti hitrih antigenskih testov bo mogoče na lažji način zamejiti posamezne izbruhe virusa," je dodal premier.

V ponedeljek je bilo izvedenih 4587 testov, potrjenih pa 1176 okužb. Umrlo je 24 bolnikov. Pozitivnih je bilo 25,64 odstotka izvidov vseh testov. V bolnišnicah se zdravi 925 bolnikov s covidom-19, 146 jih potrebuje oskrbo na intenzivni negi. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19, v Sloveniji je s to boleznijo do zdaj umrlo 412 ljudi.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je v oddaji Dobro jutro pojasnila, da je zaradi spremembe pri načinu testiranja ‒ testirajo ogrožene skupine, delavce v zdravstvu, ljudi, ki imajo pri svojem delu veliko stikov, osebe, ki imajo doma družinskega člana, ki spada v rizično skupino ‒ trenutno ključni kazalnik stanja število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah. "Bolnikov je res, res ogromno. To je neprimerljivo s čimer koli, kar smo tisti, ki že desetletja delamo v medicini, videli. Gre za eno samo diagnozo, ogromno bolnikov, tudi takih, ki so res hudo bolni," je dodala.

V. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić pa je poudaril, naj ljudje "uporabljajo vsa orožja ‒ od distance do mask". "Pomagajte nam, da bomo zdržali v tem valu. Predvidevam, da ga bomo premagali v nekaj tednih, potem pa lahko rečem samo na svidenje v naslednji vojni, ko bo prišel naslednji val. Iz vala v val smo vse bolj podkovani z znanjem, izkušnjami, imamo nove sheme zdravljenja. Čas je na naši strani, številna podjetja izdelujejo cepivo, ki slej ko prej bo, potem se bomo te nočne more lahko rešili."

Iz SVZ-ja Hrastovec pa so sporočili, da bodo morali zaradi širjenja okužbe seliti zdrave stanovalce v športno dvorano v Voličino. S pojavom prvega okuženega na varovanem oddelku 1 se je okužba v dobrem tednu dni razširila po preostalih enotah v zavodu tako med stanovalci kot tudi zaposlenimi. Današnji izidi preiskav so pokazali, da je v SVZ-ju Hrastovec okuženih skupaj 28 stanovalcev v štirih enotah in 16 zaposlenih.