Britanski nevrolog ob objavi ameriške študije dodaja, da je za to metodo uporabna vsakršna slamica. Foto: EPA
Britanski nevrolog ob objavi ameriške študije dodaja, da je za to metodo uporabna vsakršna slamica. Foto: EPA

Rešitev naj bi bila v slamici v obliki črke L, ki so jo že patentirali in poimenovali "orodje za prisilno vdihavanje in požiranje" (kratica FISST).

Patentirani proizvod z imenom HiccAway stane slabih 12 evrov (14 ameriških dolarjev), vendar naj bi učinkovala vsakršna cenejša slamica, dokler ima zahtevano obliko.

"Deluje takoj in učinek traja nekaj ur," je po poročanju Guardiana navdušen soavtor študije Ali Seifi z zdravstvene univerze v San Antoniu.

Ko se vas naslednjič poloti kolcanje, namestite slamico (z daljšim delom naprej) v kozarec vode in jo popijte. Rešitev po trditvah znanosti učinkuje v 92 odstotkih primerov – analizo so opravili na 249 prostovoljcih, od katerih imata dve tretjini težave z rednim pojavom kolcanja.

Več kot 90 odstotkov sodelujočih tudi pravi, da je rešitev uporabnejša od preostalih načinov za ustavljanje tegobe. 183 udeležencev pravi, da je tudi učinkovitejša.

Pitje skozi slamico naj bi aktiviralo glavna krivca za kolcanje

Kolcanje običajno povzroči raztezanje želodca po obilnem obroku hrane, požiranje zraka ali pitje pijač, ki vsebujejo ogljikov dioksid, navaja združenje zdravnikov družinske medicine.

Pravzaprav gre za sunkovito trebušno dihanje, ko se drobovje skrči in sproži sunkovit vdih. Značilen zvok nastane, ker se pri vdihu glasilki nenadoma odpreta.

Ameriški znanstveniki trdijo, da okrepljeno sesanje, ki je potrebno za vlek vode skozi slamico, zahteva, da frenični živec sproži krčenje trebušne prepone, poznejše požiranje vode pa med drugim vključuje aktivacijo vagusnega živca.

Ker sta ta dva živca "odgovorna" za kolcanje, raziskovalci trdijo, da njuno aktiviranje prepreči kolcanje – in to za nekaj ur.

Pri tem pa skromno priznavajo, da študija, objavljena v reviji Jama Network Open, ni popolna, saj so udeleženci samo poročali o rezultatih, prav tako pa ni bilo kontrolne skupine.

"Rešitev, ki je nismo potrebovali"

Britanski nevrolog in nevroznanstvenik Rhys Thomas z univerze v Newcastlu je ob tem za Guardian komentiral, da gre za "rešitev, ki je nihče ni potreboval".

Po njegovem mnenju obstajajo številne učinkovite in cenejše možnosti. Lahko si denimo trdno zamašimo obe ušesi in pijemo vodo skozi navadno slamico. Kljub temu je novo ameriško orodje označil za "mogočno" rešitev.

Slovensko združenje zdravnikov družinske medicine sicer še navaja, da kolcanje ni vedno nedolžno – vztrajno in neozdravljivo kolcanje je namreč lahko tudi znak resnejših bolezni.