Foto: EPA
Foto: EPA

"Zobozdravniki resnično ne razumemo, zakaj se slovenski državni denar odliva v tuje države, recimo na Hrvaško. Hkrati pa s tem izpostavljamo državljane Slovenije zapletom v tujini," je na novinarski konferenci opozoril predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik zdravniške zbornice Krunoslav Pavlović.

Specialist zobnih bolezni in endodontije se ukvarja z zdravljenjem koreninskih kanalov zob. A v zadnjem obdobju se splošni zobozdravniki temu zdravljenju izogibajo oz. paciente preusmerjajo na sekundarno raven – tudi zato, ker se zobozdravnikom tovrstno zdravljenje preprosto ne izplača, saj so se materiali bistveno podražili, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa ne želi dvigniti višine povračila. Predsednica Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Mirjana Petrovič je pojasnila: "Dogaja se, da bi morali – če želimo to storitev izvesti – dobesedno plačati iz svojega žepa."

Kot je razložila, je pri zdravljenju enega koreninskega kanala samo materialnih stroškov za 103 evre, ZZZS pa jim za celotno storitev plača zgolj 105 evrov: "Torej zgolj za material, nič pa za plače, amortizacijo naprav ipd." Kot je dodala, so v preteklosti to težavo reševali bodisi z drugimi storitvami, ki so jim "pokrile" minus pri endodontskih zdravljenjih, bodisi z doplačili, kar pa jim je ZZZS pred kratkim prepovedal. Hkrati je zavod določil tudi visoke časovne normative za zobozdravnike, ki pa jih ne morejo uresničevati.

Poudarila je, da bodo obseg endodontskih storitev morali zmanjšati, še več pacientov pa bodo pošiljali na sekundarno raven, je opozorila in ZZZS pozvala k pogovorom. Kot je navedla, je v anketi, ki so jo med zobozdravniki s primarne ravni izvedli pred dvema mesecema, 37 odstotkov vprašanih napovedalo, da bodo vse paciente, ki potrebujejo endodontsko zdravljenje, z napotnicami začeli pošiljati na sekundarno raven k specialistom. Deset odstotkov zobozdravnikov s primarne ravni pa je odgovorilo, da bodo endodontske storitve izvajali le še samoplačniško, saj jih ne morejo več kriti s sredstvi, ki jih prejmejo od ZZZS-ja, je pojasnila Mirjana Petrovič.

100-odstotno povračilo izvajalcem v tujini

Nekateri pacienti se tako obračajo na samoplačniške ambulante, kjer zdravljenje enega kanala stane približno 400 evrov, je razložila podpredsednica sindikata Dens Alenka Krabonja. Še pogosteje pa odhajajo v tujino, najpogosteje na Hrvaško, saj vsem, ki se odločijo za tovrstno zdravljenje v tujini, ZZZS povrne velik del stroškov: za zdravljenje enega koreninskega kanala pacient tako plača (in dobi povrnjeno) 450 evrov, brez povračila plača zgolj belo zalivko, ki stane 100 evrov na zob.

Tako slovenski denar za storitve, ki bi jih lahko opravili tudi slovenski zobozdravniki, odteka v tujino, je opozorila Krabonja. Specifiko Slovenije pa po opažanjih govorcev na novinarski konferenci že zaznavajo tudi hrvaški zobozdravniki. "Hrvaški kolegi so že stopili v stik z našimi zobozdravniki, da naj jim pošiljamo paciente in nam bodo dajali provizije. Naj mi postanemo agencije za paciente?" se je vprašala. Pavlović pa je pojasnil, da obstajajo številne agencije, ki za 70 evrov opravijo postopek za pacienta.

Predstavniki zobozdravnikov so se na to temo že sešli s predstavniki ZZZS-ja. In čeprav sta se obe strani strinjali, da je treba celovito prenoviti plačni model zobozdravstva na primarni ravni, pa od ZZZS-ja predloga rešitev tega področja niso prejeli, je poudaril Pavlović.

ZZZS-ju predlagajo zvišanje povračila na 288 evrov

Zbornica in odbor bosta, kot je dodal, na ministrstvo za zdravje poslala predlog uredbe, ki bi omogočila vzdržno plačilo endodontskih storitev na primarni ravni in s tem ohranila dostopnost ljudi do teh storitev. Za zdravljenje enega kanala so tako predlagali povrnitev stroškov v vrednosti 288 evrov. V uredbi bodo predlagali tudi, da naj se državljanom omogoči svobodna izbira zobozdravnikov med vsemi zobozdravniki z licenco, torej tudi med zasebniki, je še poudaril predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici.

Mirjana Petrovič pa je opozorila, da paciente že zdaj opozarjajo, da bo dostopnost do endodontskih storitev v prihodnje otežena. Če jim pristojni ne bodo ponudili sprejemljivih rešitev, za oktober napovedujejo stavko, je še dejala.

ZZZS opozarja na zavajajoče podatke in nejasne izračune stroškov

ZZZS je v odzivu na opozorila zagotovil, da povračila za endodontsko zdravljenje niso prenizka, kot trdijo zobozdravniki. V izjavi za medije so pojasnili, da povračilo ZZZS-ja znaša od 85 do 90 odstotkov samoplačniške cene, kar je "za cene v zdravstvenem zavarovanju zagotovo zelo velik delež".

Direktorica področja za analize in razvoj pri ZZZS-ju Anka Bolka je dejala, da so cene storitev usklajevali z republiškim strokovnim kolegijem in z Zdravniško zbornico Slovenije. "Da nismo čisto do konca našli skupnega jezika, drži, ampak tudi nismo za časovnice in cene prejeli vseh odzivov," je povedala. Dodala je, da na prenovo cen niso prejeli nasprotovanja.

Pri oblikovanju cen so na ZZZS-ju upoštevali realne ocene časa, kadra in opreme za izvedbo storitev, a več ne vključujejo doplačil, ki niso bila regulirana in so jih do prvega januarja letos plačevali bolniki. Na ZZZS-ju ob tem trdijo, da so v zbornici novinarjem prikazali zavajajoče podatke in da med sabo primerjajo storitve in cene, ki se jih ne da primerjati. Cena, ki jo povrne ZZZS za zdravljenje enega koreninskega kanala na primarnem nivoju, po podatkih ZZZS-ja znaša 94 evrov.

Zobozdravnikom, ki trdijo, da materialni stroški storitev naraščajo, odgovarjajo, da so v izračun vključili tudi visoke cene najemnin, ki v takem obsegu tja ne sodijo. "Pri cenah seveda nismo mogli upoštevati njihovega predloga, da se v ceni storitve upošteva 60 evrov ali celo več najemnine," je ponazorila Bolka. Na ZZZS-ju so poudarili, da ne vedo, katere materialne stroške so zobozdravniki upoštevali v izračunu. "Ko smo prosili za podrobnejše podatke, teh podatkov nismo prejeli," je opozorila. Na njihov predlog pa dodajajo dve novi storitvi, ki ju bo v določenih primerih mogoče dodatno plačati. Na primer, ko je bil zob že enkrat zdravljen in zapolnjen, bo ZZZS odstranitev prejšnjega polnjenja plačal dodatno.

Na opozorila, da se nekateri Slovenci po zdravljenje odpravljajo tudi v tujino, pogosto na Hrvaško, ob tem pa ZZZS povrne znesek, enak tistemu, ki bi ga za stroške opravljene storitve prejel slovenski specialist endodont, na ZZZS-ju odgovarjajo, da gredo bolniki v tujino lahko samo z napotnico za specialistično storitev. "Ko storitev plačajo, morajo vzeti medicinsko dokumentacijo. To mi pogledamo z našim zdravnikom in potrdimo, da gre dejansko za specialistično storitev," pa je zagotovil direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje na ZZZS-ju Klemen Ganziti. Dodal je, da če gre za specialistično storitev, bolniku povrnejo enake stroške, kot bi jih povrnili zobozdravniku v Sloveniji.

Brez zobozdravnika pol milijona ljudi