Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Zakon o pacientovih pravicah je jasen. Sledi odgovornost sveta zavoda, ki direktorja nadzira," so v sporočilu za javnost poudarili pri Zvezi organizacij pacientov Slovenije in generalnega direktorja ljubljanske psihiatrične klinike Bojana Zalarja pozvali, naj, če za varnost pacientov doslej ni storil dovolj, to tudi javno prizna. Dodali so, da je nato treba razkriti tudi odgovornost zagovornika pacientovih pravic, zagovornika človekovih pravic, zdravnikov, medicinskih sester in ministrstva za zdravje z ministrom na čelu.

Ob tem so dodali, da je krivdo treba ugotoviti, a šele po ustreznih preiskavah. "Kakovostno izvedena preiskava, ki je ne bo zagrnil molk, lahko vodi k temu, da bomo do zelo zaželene reforme zdravstva prišli in da bo stanje zdravstva za vse paciente nekoč na višji ravni," so poudarili.

Sorodna novica Po medijskem poročanju o domnevnem nasilju bo na psihiatrični kliniki izvedenih več nadzorov

Akterjem, od katerih dogodki terjajo ukrepanje, so v zvezi predlagali več ukrepov, ki so jih podrobno opisali v odprtem pismu. Ukrepom je skupna nujnost preseganja prisege molka, ki jo med seboj v škodo najšibkejših prepogosto sklenejo nosilci moči, kar je še posebej izrazito v zdravstvu, so navedli.

Primer razkritja domnevnega nasilja na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana je po njihovih besedah priložnost, da tovrstni molk prekinemo. Po njihovem mnenju je treba ločiti odgovornost od krivde, pri čemer je v določeni meri za dobro delovanje sistema odgovoren vsak od akterjev, celo pacient. Krivda pa je v primeru zdravstvenih napak celo večja pri tistih, ki so napake zamolčali, kot pri tistih, ki so jih storili, so poudarili.

Spletni portal N1 je prejšnji teden poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo klinike navedbe o nasilju kategorično zavrača in zatrjuje, da v internih strokovnih nadzorih niso ugotovili nepravilnosti. Na ministrstvu za zdravje pa pripravljajo gradivo za odločanje o uvedbi sistemskega nadzora.

V zvezi organizacij pacientov od direktorja psihiatrične klinike Ljubljana pričakujejo preiskavo