K imenovanju mora dati še soglasje državni zbor, kjer pa se utegne zaplesti, saj Fakina ne podpira največja parlamentarna stranka SMC. Foto: BoBo
K imenovanju mora dati še soglasje državni zbor, kjer pa se utegne zaplesti, saj Fakina ne podpira največja parlamentarna stranka SMC. Foto: BoBo
Samo fakin ZZZS
Proti Fakinu je glasoval del predstavnikov upokojencev v skupščini - menijo namreč, da je dvojni mandat na čelu ZZZS-ja dovolj dolgo obdobje. Foto: BoBo
Bodo Fakina podprli tudi poslanci?

Proti je glasoval del predstavnikov upokojencev v skupščini. K imenovanju mora dati še soglasje državni zbor, kjer pa se utegne zaplesti, saj Fakina ne podpira največja parlamentarna stranka SMC.

Če bo Fakin potrjen tudi v DZ-ju, bo to njegov tretji mandat na čelu javne zdravstvene zavarovalnice, v nasprotnem primeru pa bo ZZZS moral še enkrat ponoviti postopek javnega razpisa in imenovanja.

Na ponovljeni razpis za generalnega direktorja ZZZS-ja so se poleg Fakina prijavili direktor področja financ in računovodstva na ZZZS-ju Janko Štok, zdravnik koncesionar iz Juršincev Miro Lasbaher in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Zvonko Zinrajh, ki so se za to mesto potegovali tudi na prvem razpisu za generalnega direktorja, vendar takrat noben kandidat ni prejel večine glasov navzočih članov upravnega odbora ZZZS-ja, in razpis so ponovili.

Fakin ne ve, čemu SMC nasprotuje
Fakin je v izjavi za medije po seji skupščine dejal, da je bila ta odločitev skupščine sporočilo politiki. "Če mi ne bodo dali podpore, nasprotujejo načinu dela zdravstvene blagajne, ki je edina med vsemi javnimi blagajnami poslovala pozitivno. Nasprotujejo načrtovanju, modri politiki, stabilnosti in transparentnosti," je prepričan.

Tako ne ve, čemu v SMC-ju sploh nasprotujejo. "Kaj delam narobe in kaj ZZZS dela narobe, predvsem pa, kaj bi politika delala prav, v dobro državljanov," se sprašuje. "Če so moralni, etični in modri, potem mislim, da bo podpora. Moj program je podprt z dokazi, izkušnjami in številkami, z dokazi, da delamo dobro. Če me ne podprejo, kako je treba delati? Slabo," še dodaja glede podpore v DZ-ju.

Prepoznali so ga kot človeka z vizijo
Predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Lučka Böhm je v izjavi medijem dejala, da so danes naredili dobro stvar. Meni, da je Fakin dobro opravil svoje delo in da mu velja zaupati tudi v naslednjem mandatu.

"Na mestu generalnega direktorja potrebujemo človeka, ki ima vizijo, kako naprej. Fakin ima te osebne lastnosti, je sposoben sodelovanja s komer koli, daje predloge za rešitve in poskrbi, da se te rešitve uresničijo," je jasna Böhmova.

Upokojenci menijo, da sta dva mandata dovolj
Predstavnica upokojencev Dunja Obersnel Kveder pa je glede izkazane nepodpore dejala, da je dvojni mandat na čelu ZZZS-ja dovolj dolgo obdobje.

Po njenih besedah je bilo narejenih nekaj dobrih in nekaj slabih stvari. Katere so te slabe stvari, ni znala pojasniti oz. konkretizirati, je pa dejala, da so na skupščini večkrat opozarjali, a so ostali prezrti. "Morda se bo v prihodnje naša volja bolj upoštevala," je dodala.

Bodo Fakina podprli tudi poslanci?