Varnostni sklad ZZZS-ja je prazen, ker so denar vedno namenjali zapolnjevanju lukenj iz preteklih let. Foto: BoBo
Varnostni sklad ZZZS-ja je prazen, ker so denar vedno namenjali zapolnjevanju lukenj iz preteklih let. Foto: BoBo

To zavarovalnico je ustanovil cesar, ukinil pa je ne bo Cerar.

Ladi Rožič, član skupščine
Samo Fakin ZZZS
Samo Fakin bo ponovno kandidiral za generalnega direktorja zavoda, čeprav je vladajoča stranka SMC nakazala, da ga ne podpira. Foto: BoBo
Presežek v blagajni ZZZS-ja

Zavod za zdravstveno zavarovanje je lani ustvaril slabih 21 milijonov evrov plusa. Preostale tri četrtine tega denarja oz. 15,5 milijona evrov bodo namenili za krajšanje čakalnih vrst. Ciljna vrednost rezervnega sklada je okoli 47,3 milijona evrov, a je od začetka 2014 že izpraznjen, saj so jih v celoti porabili za kritje primanjkljaja v preteklih letih.

Fakin: Tako se ljudje počutijo varno
Generalni direktor zavoda Samo Fakin je v izjavi za medije po seji skupščine dejal, da ZZZS "mora imeti rezervo, saj se ljudje tako počutijo varno". Ob tem je pojasnil, da predlog aneksa k splošnemu dogovoru že čaka na vladno obravnavo, do konca marca pričakuje, da bodo z bolnišnicami sklenili pogodbe, s katerimi bodo razporedili skupaj 100 milijonov evrov, kolikor bo letos več na voljo za zdravstvene storitve. Podrobna razdelitev teh sredstev po bolnišnicah še ni jasna. Fakin pravi, da bolnišnice lahko že zdaj opravljajo več programa, vse skupaj pa bodo čez leto poračunali.

Sicer pa prvi mož zdravstvene blagajne pričakuje, da konec leta več ne bi smelo biti čakalnih dob za preglede pri specialistih, razen na tistih področjih, kjer zdravnikov primanjkuje in je to vzrok za čakalne vrste. Napoveduje tudi, da se bodo letos v dopustne okvire skrajšale tudi čakalne dobe za bolnišnične storitve.

Cerar: ZZZS ni ustrezno sodeloval z državo
Na tokratni seji skupščine, ki je prenos denarja v varnostni sklad sprejela, so se kritično odzvali na izjavo premierja Mira Cerarja. Ta je v odgovoru na poslansko vprašanje na seji DZ-ja konec januarja dejal, da ZZZS do zdaj ni ustrezno sodeloval z državo. Dodal je, da potrebujemo drugačen sistem, in ne takšnega, "v katerem minister nosi odgovornost, z denarjem pa razpolaga zdravstvena blagajna, in to na način, ki ne omogoča reforme".

Cerarja bodo povabili na sejo
Predsednica upravnega odbora Lučka Böhm, sicer sindikalistka, je zatrdila, da organi upravljanja ZZZS-ja s sredstvi vedno upravljajo zakonito, kar v svojih revizijskih mnenjih praviloma vsako leto potrjuje tudi Računsko sodišče. Prav tako ZZZS ta sredstva vedno razporeja v soglasju z vlado oz. z ministrstvoma za zdravje in finance. Predstavnik zavarovancev v skupščini Ladi Rožič pa je poudaril, da mora biti ZZZS avtonomna institucija. "To zavarovalnico je ustanovil cesar, ukinil pa je ne bo Cerar," je dejal.

Zato je skupščina sklenila, da povabi premierja Cerarja in ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, naj jim predstavita svoje poglede na zdravstveno reformo.

Fakin bo kandidiral
Böhmova je danes tudi predstavila predviden časovni okvir izbire kandidata za generalnega direktorja ZZZS-ja. Razpis bo objavljen v petek, 24. februarja bo razpisna komisija pregledala prispele vloge na razpis, dva dni pozneje bo upravni odbor ZZZS določil kandidate, s katerimi bodo opravili razgovor. Ti pogovori bodo potekali predvidoma 12. marca.

Fakin je potrdil, da se bo na razpis prijavil.



To zavarovalnico je ustanovil cesar, ukinil pa je ne bo Cerar.

Ladi Rožič, član skupščine
Presežek v blagajni ZZZS-ja