Realizacija zdravstvenih storitev je bila lani zaradi epidemije nižja. Foto: BoBo
Realizacija zdravstvenih storitev je bila lani zaradi epidemije nižja. Foto: BoBo

Zaradi epidemije covida-19, ki je vplivala na vsa področja dejavnosti zavoda, so morali razpoložljive zmogljivosti zdravstvenega sistema hitro preusmeriti v oskrbo covidnih bolnikov in druge ukrepe za obvladovanje epidemije, so zapisali v zavodu po obravnavi predloga letnega poročila na seji upravnega odbora. Predlog pa bo morala obravnavati še skupščina zavoda.

Celotni prihodki ZZZS-ja so lani znašali 3,25 milijarde evrov, celotni odhodki pa 3,34 milijarde evrov, izhaja iz letnega poročila, ki so ga v zavodu predstavili že januarja. V strukturi odhodkov so zagotovili 68,9 odstotka sredstev za uresničevanje pravic zavarovanih oseb do zdravstvenih storitev, 14,4 odstotka za zdravila, medicinske pripomočke in cepiva, 13,3 odstotka za denarne dajatve in povračila ter 1,9 odstotka za zdravljenje v tujini.

ZZZS je v pogodbenem letu 2020 sklenil pogodbe s skupno 1667 izvajalci zdravstvenih storitev, od tega je bilo zasebnikov s koncesijo 1466, javni zdravstveni zavod pa je bil 201.

Širitve zdravstvenih programov in višje plače

Od dodatnih 219 milijonov evrov, ki so jih na podlagi splošnega dogovora za pogodbeno leto 2020 in pripadajočimi aneksi namenili za širitve zdravstvenih programov in za boljše vrednotenje obstoječih programov, so za širitve programov namenili 118 milijonov evrov oz. 54 odstotkov, 101 milijon evrov oz. 46 odstotkov pa za boljše vrednotenje oziroma povišanje cen zdravstvenih storitev predvsem zaradi uveljavitve višje plačne lestvice v zdravstvu.

V okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja je bilo lani predpisanih 17.531.064 receptov za zdravila za izdajo v lekarnah. V osnovni zdravstveni dejavnosti je bilo opravljenih 14,8 milijona obiskov pri osebnem družinskem zdravniku, otroškem in šolskem zdravniku, osebnem ginekologu in fizioterapevtu ter obiskov patronažne službe. V specialistični ambulantni dejavnosti je bilo opravljenih 5,7 milijona obiskov, v zobozdravstveni dejavnosti pa 1,9 milijona. V akutno bolnišnično obravnavo je bilo sprejetih 340.388 primerov. Za medicinske pripomočke, ki se izdajajo v lekarnah in specializiranih prodajalnah, pa je bilo izdanih 507.843 naročilnic.

Zaradi epidemije brez pričakovanega učinka

Obseg zdravstvenih storitev, ki jih ZZZS plačuje po dejanski izvedbi, se je povečal tudi v letu 2020, tako denimo ortopedske operacije rame in hrbtenice. Vendar pa zaradi epidemije te spodbude lani še niso dale pričakovanega učinka, so še navedli na ZZZS-ju.