Načrtovan primanjkljaj je znašal več kot 54 miljionov evrov, a je bil nato 18,7 miljiona evrov manjši. Foto: MMC RTV SLO
Načrtovan primanjkljaj je znašal več kot 54 miljionov evrov, a je bil nato 18,7 miljiona evrov manjši. Foto: MMC RTV SLO
Recept
Obnovljiv recept, ki so ga najprej uvedli v ginekologiji, bodo razširili še na druga področja in s tem občutno zmanjšali pritisk bolnikov na splošne ambulante. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS z manjšim primanjkljajem

Primanjkljaj ZZZS-ja bo tako predvidoma znašal 35,8 milijona evrov, kar je okoli 34 odstotkov oziroma 18,7 milijona manj, kot so načrtovali. Pokrili so ga s prihranki iz preteklih let. Ob koncu leta 2010 je imel ZZZS še 18,7 milijona evrov prostih sredstev na računu za poslovanje v letu 2011, je povedal Fakin.

Finančni načrt zavoda za preteklo leto je predvideval 2,29 milijarde evrov prihodkov in 2,35 milijarde evrov odhodkov. Načrtovan primanjkljaj je znašal 54,64 milijona evrov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje bo najverjetneje prihodnji petek objavil nov razpis za generalnega direktorja. Ali se bo znova prijavil, pa Fakin noče razkriti. Janko Štok, ki na prejšnjem razpisu ni dobil podpore skupščine zavoda, je dejal, da se ne namerava znova prijaviti. Na razpisu bodo posebno pozornost namenili področju dostopa javnosti do informacij. Od kandidatov bodo tako zahtevali, naj se izjasnijo, ali naj bodo podatki o njihovi kandidaturi javni. Na decembrski seji skupščine je namreč upravni odbor zahteval, da se odločanje o imenovanju zaradi varovanja tajnih podatkov zapre za javnost.

Nižji primanjkljaj od pričakovanega je po besedah Fakina predvsem posledica več prihodkov zaradi vplačanih prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Prihodki od prispevkov, ki predstavljajo 98 odstotkov vseh prihodkov, so lani v zdravstveno blagajno prinesli 17,8 milijona evrov več, kot je bilo predvideno po finančnem načrtu. Na to je vplival predvsem marčevski dvig osnovne bruto plače in izrednih izplačil v decembru.

Nižji odhodki tudi zaradi varčevanja
Nižje odhodke je zavod dosegel z nadaljevanjem nekaterih varčevalnih ukrepov, kot so prenos sredstev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na prostovoljne zdravstvene zavarovalnice, z nižanjem cen zdravil, širjenjem seznama medsebojno zamenljivih zdravil, k ugodnim rezultatom ob koncu leta pa je prispevala tudi odložitev izplačila tretjega in četrtega obroka odprave nesorazmerij plač v javnem sektorju.

Poleg tega so v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in Inštitutom za varovanje zdravja RS prečiščevali čakalne vrste in omogočali boljše informiranje bolnikov in zavarovancev glede pričakovane čakalne dobe za posamezne storitve.

Fakin v letošnje leto zre z zmernim optimizmom, a pri tem poudarja, da je prihrankov v zdravstveni blagajni skorajda zmanjkalo, zato bo treba poslovanje zavoda letos skrbno spremljati. Letošnje poslovanje bo po Fakinovih besedah odvisno predvsem od krize in plačilne politike.

Obnovljiv recept, ki so ga najprej uvedli v ginekologiji, bodo razširili še na druga področja in s tem občutno zmanjšali pritisk bolnikov na splošne ambulante, zmanjšali se bodo tudi stroški, povečali pa se bosta pretočnost bolnikov in kakovost oskrbe. Končna ocena poslovanja zavoda bo znana po potrditvi zaključnega računa na upravnem odboru in skupščini.

ZZZS z manjšim primanjkljajem