"Aktivno smo se pogovarjali z zdravstvenim svetom, da nam prizna višje stroške teh operacij, a uspeli smo samo to, da so nam priznali metodo," je dejal Ferjanc. Foto: MMC RTV SLO

S kirurškim robotom Da Vinci so v Celju do danes opravili 125 operacij, in sicer 121 odstranitev prostate in štiri operacije na ledvicah. Sam poseg je sicer dražji od ustaljenih kirurških posegov, a bolnik hitreje okreva, zato je manj časa v bolnišnici in potrebuje manj analgetikov. Za tak poseg se je zato, denimo, odločil tudi predsednik države Danilo Türk, ki je na zdravljenje odšel v Avstrijo.

Stroške so krili s pomočjo donacij
Do zdaj so posege v Celju opravljali brezplačno, čeprav jim Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne želi povrniti stroškov za poseg, ampak jim prizna le stroške, ki sicer nastanejo pri klasični ali laparoskopski metodi, kjer so okoli 2.600 evrov nižji. Razliko so tako poravnali s pomočjo donacij in sredstev, ki so jih pridobili od samoplačnikov iz tujine.

A zdaj to ne bo več mogoče, pravi vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Marjan Ferjanc. Bolnikom bodo zato morali zaračunavati doplačilo v višini 1.500 evrov. Bolnike, ki so že uvrščeni na čakalni seznam in ob uvrstitvi niso bili seznanjeni z doplačilom, pa bodo z robotskim sistemom operirali brez doplačila.

Bolnišnica bo poskušala prepričati svet
Bolnišnica bo tudi v prihodnje naredila vse, da bi zdravstvenemu svetu dokazala tudi stroškovno učinkovitost robotske metode na nacionalni ravni, ki je rezultat prihrankov zaradi bistveno krajše hospitalizacije in odsotnosti z dela ter manjše porabe medicinsko-tehničnih pripomočkov, vezanih na inkontinenco, je še dejal Ferjanc.