Z razpisom so na ZZZS-ju najverjetneje dosegli nižanje uveljavljene cene vseh desetih naštetih posegov. Sami so s tem korakom prihranili okoli 700.000 evrov. Foto: Thinkstock
Z razpisom so na ZZZS-ju najverjetneje dosegli nižanje uveljavljene cene vseh desetih naštetih posegov. Sami so s tem korakom prihranili okoli 700.000 evrov. Foto: Thinkstock
Operacija
V okviru programa bodo letos opravili 13.536 obravnav. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin je na tiskovni konferenci pojasnil, da so letos začeli plačevati male kirurške posege splošnim zdravnikom, kar pomeni, da zavarovancem zaradi tega ne bo potrebno v bolnišnico, to pa prinaša njihovo razbremenitev. Članica razpisne komisije Mateja Humar je dodala, da s tem tudi povečujejo dostop do zdravstenih storitev.

Prvi razpis za izbor najugodnejših ponudnikov so prvič izvedli že lani, in sicer za operacije krčnih žil, kile, kolka in karpalnega kanala. Letos so v program dodali še endoprotezo kolena, artroskopijo, operacijo sive mrene in žolčnih kamnov, odstranitev osteosintetskega materiala ter lažje posege ženskega reproduktivnega sistema.

Izbrali najpogostejše manjše posege
Na vprašanje, zakaj se je izbralo prav te programe, je Fakin odgovoril, da so ti posegi najpogostejši. Ali se bo program širil tudi na druge posege, prvi mož ZZZS-ja pravi, da razmišljajo v tej smeri, vendar obstaja dilema, do kod širiti program.

Kateri ponudniki so bili izbrani na razpisu in kateri ne, si lahko ogledeta tukaj.


Z izvajanjem programa so zagotovili 841 operacij več, kot jih je bilo predvidenih, največ, 408, za operacijo sive mrene. Fakin pravi, da "so splošni zdravniki motivirani, ker so posegi posamezno plačani", nagrajevanje po učinku pa da prinaša tudi boljšo organizacijo dela. Fakin je z doseženim zelo zadovoljen, saj da je bolnišnični trg zaprt, oni pa uvajajo podjetniške spodbude. "Nekateri so ponudbo zagrabili, nekateri pa so vztrajali pri starem in izpadli iz programa, kar morda lahko pomeni tudi težave v poslovanju," je dodal.

Prijavilo se je 38 zavodov
Za deset programov so namreč prejeli 146 ponudb iz 38 zavodov, 15 javnih in 23 zasebnih. Največ ponudb, 21, se je nanašalo na operacijo sive mrene. Vsi programi so bili precej zanimivi, najmanjše število ponudb je bilo namreč 12 (za operacije kolka in karpalnega kanala). Pri izboru ponudnikov so upoštevali ceno, ponujeno za poseg in obodbje, v katerem bi program izvedli. Čeprav je velika večina posegov predvidena za oktober, november in prvo polovico decembra, pa je zadnji rok izvedbe zadnji dan letošnjega leta. Na razpis so se prijavile tako spolšne bolnišnice oziorma javni zavodi kot koncesionarji.

In ker so se štiri programi izvajali že lani, zanje že obstajajo kazalniki kakovosti in vsi tisti, ki jih bodo izvajali, bodo te kazalnike morali tudi spremljati. Vprašalnike se bo izpolnjevalo pred posegom in po posegu.

Z razpisom dosegli prihranek
Seveda pa se ob tem postavlja tudi vprašanje, od kod finance. Fakin je dejal, da gre le za selitev sredstev, denimo prerazporejanje sredstev iz specialističnih ambulant. Odločitev celo pomeni 4,5-odstotni prihranek, saj so izbirali najugodnejše ponudnike, zato bo za letošnjih 13.536 obravnav šlo 14,7 milijona evrov, če pa bi jih kupovali po predhodnih višjih cenah, bi zanje plačali 15,4 milijona. Hkrati pa so te najugodnejše cene postavile nove smernice za določanje tega, koliko našteti posegi stanejo.