Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Lovci: Odstrela volka ni mogoče izvesti "čez noč"

Volk se lahko umakne na območje lovskih družin, ki ga ne smejo loviti

8. avgust 2019 ob 20:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Lovski zvezi Slovenije so pojasnili, da je lov na volka zelo zahteven. Zver se lahko taktično premakne na območja tistih lovskih družin, ki nimajo dovoljenja za lov in ga v tem času ne morejo loviti, so pojasnili.

Vsem rejcem drobnice priporočajo, da se povežejo s starešinami in gospodarji lovskih družin ter jih redno obveščajo o premikih volkov ter z informacijami pripomorejo k uspešnemu odstrelu volkov v okviru interventnega zakona.

Žal nam je, da je upravljanje z volkom v svoje roke prevzela ena politična stranka. Upamo, da bodo vsi vpleteni zmogli zadevo peljati tja, kamor sodi, torej da bo o upravljanju z zvermi ponovno odločala stroka. Treba pa bo doseči širši konsenz, kakšno število medvedov, volkov in šakalov je sprejemljivo za uspešno sobivanje z zvermi v Sloveniji.

Lovska zveza Slovenije

"Žal nam je, da je upravljanje z volkom v svoje roke prevzela ena politična stranka. Upamo, da bodo vsi vpleteni zmogli zadevo peljati tja, kamor sodi, torej da bo o upravljanju z zvermi ponovno odločala stroka. Treba pa bo doseči širši konsenz, kakšno število medvedov, volkov in šakalov je sprejemljivo za uspešno sobivanje z zvermi v Sloveniji," so zapisali.

Zakaj zveri iščejo hrano na pašnikih?

Opozorili so, da so pred nekaj leti kmetijske organizacije zahtevale "drastičen poseg v populacijo jelenjadi" na nekaj območjih v Sloveniji, in to tudi dosegle. "Danes pa se vsi sprašujejo, zakaj zveri iščejo hrano na pašnikih. Tudi s takšnim načinom upravljanja slovenski lovci nismo in ne moremo biti zadovoljni," so poudarili.

Težave zakuhalo upravno sodišče?

Od pristojnega ministrstva pričakujejo, da bo spremenilo politiko odstrela volka in jo organiziralo na način, kot se je izvajal do prekinitve, ki jo je povzročila odločitev upravnega sodišča. Rešitev vidijo v aktivnem dolgoročnem strokovnem upravljanju z velikimi zvermi. "Od političnih odločitev in intervencij raznih ministrov ne bodo imele koristi ne živali ne narava in ne lovci," so še poudarili.

Do zdaj odstrelili enega volka

Medtem ko je agencija za okolje letos izdala tri dovoljenja za odstrel volkov, in sicer skupno za šest osebkov, je lovcem do zdaj uspelo odstreliti enega. Trenutno je veljavno dovoljenje za odstrel enega volka na območju občin Bohinj, Železniki, Cerkno in Gorenja vas - Poljane, Arso pa obravnava še prošnjo za odstrel volka na območju občin Kobarid in Bovec.

Volkovi so se v zadnjih letih, ko se njihov odstrel ni izvajal, prenamnožili, letos pa se pojavljajo tudi vse pogostejši napadi na rejne živali. Tako se krepijo pozivi k učinkovitejšemu upravljanju z volkovi, ponekod oz. tam, kjer jih do zdaj ni bilo, pa tudi zahteve po popolnem umiku volkov z njihovih območij.

G. K. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 7

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!