Novice

Zaradi pokanja petard in raket živali prestrašene

Prazniki so lahko prijetni tudi brez pirotehnike

26. december 2016 ob 14:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pokanje petard in ognjemeti v novoletnem času ne vznemirjajo le ljudi, prestrašijo in zmedejo se tudi živali.

Družba TAM-TAM zato v sodelovanju z Društvom za zaščito živali Ljubljana tudi letos izvaja akcijo, s katero na plakatih po mestih opozarjajo, da je uporaba pirotehničnih sredstev, še zlasti petard, nepotrebna in nevarna živalim.

Prazniki so lahko prijetni tudi brez pirotehnike
Akcija Petarde? Ne hvala! že četrto leto zapored poteka po središčih 22 slovenskih mest in krajev. Ljubitelji živali z njo pozivajo ljudi, naj pred nakupom in uporabo pirotehničnih sredstev pomislijo tudi na živali. "Prazniki so lahko prijetni in zabavni tudi brez pokanja pirotehnike," so poudarili v Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Pokanje živalim predstavlja velik stres
Uporaba določenih pirotehničnih sredstev je dovoljena od danes do 1. januarja. V času pokanja petard in ognjemetov so tako znova aktualni uporabni nasveti, kako hišnim ljubljenčkom in drugim živalim olajšati te za njih naporne dni. Pokanje živalim namreč predstavlja velik stres, s tem pa je ogrožena tudi njihova varnost.

Še posebej trpijo psi
Živali poke slišijo precej intenzivneje in glasneje kot ljudje, veliko bolj izostren sluh kot ljudje imajo domači ljubljenčki, kot so mačke, mali glodavci, kunci in dihurji, še posebej ogroženi pa so psi. Ko so ti zaradi pokanja vznemirjeni, pri njih opazimo pospešeno dihanje oziroma sopenje, nemir in živčnost. Pogosto cvilijo in lajajo, uničujejo predmete, iz situacije pa poskušajo pobegniti.

Tolaženje lahko žival še dodatno razburi
Skrbniki psov pogosto ne vedo, kako naj jim takrat pomagajo oziroma kako naj jih pomirijo, so dejali v ljubljanskem društvu za zaščito živali. V društvu opozarjajo na previdnost pri ukrepih, morebitno tolaženje lahko žival še dodatno razburi. Svetujejo tudi, da se lahko skrbniki živali, ko jim ta zaradi prevelikega stresa tudi pobegne, obrnejo na pristojno zavetišče, veterinarja ali društvo za zaščito živali.

Živalim omogočimo varno zavetje
Novoletni čas je naporen tudi za druge živali v naravi in na kmetiji, saj se pred glasnimi poki pogosto nimajo kam umakniti. Dobro je, da živalim, ki so navadno zunaj, omogočimo varno zavetje v našem domu, če je to seveda mogoče, so poudarili v društvu.

Namesto prižiganja raje narišite ognjemet
V okviru projekta poteka tudi nagradni risarski natečaj, so še izpostavili v društvu. Vse najmlajše in mlade po srcu vabijo, da si svoj ognjemet raje kar narišejo, do 31. decembra pa svoje umetnine pošljejo po elektronski ali navadni pošti na naslov društva.

V tem času sicer poteka tudi vseslovenska akcija Bodi zvezda, ne meči petard, ki prav tako opominja na nevarnosti uporabe pirotehnike.

Po zakonu o razstrelivih in pirotehničnih izdelkih je prodaja pirotehničnih izdelkov dovoljena med 19. in 31. decembrom, petarde, katerih glavni učinek je pok, pa so prepovedane.

M. L. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 3

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Neljuba resnica 27. december 2016 ob 12:11
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja čudn.
  licemerstvo RTV:
  Najprej reklama za petarde in rakete, potem šokantna vest da je najstniku utrgalo roki, unićilo vid in sluh.
  potem so dali besedo zdravnikom, ki so okrivili računalniške igrice. Seveda so dali besedo tudi predstavniku borcev za pravice živali in iz tega je nastal nov članek.

  In nato je prišel datum, ko je dovoljeno uporabljati legalno pirotehniko in glej ga zlomka, zdaj so živali prestrašene.

  Dragi novinarji, uredniki oz. cenzorji: Ne vem kaj se vam mota po glavi, opažam le da veter piha z vseh strani.

  Pravi Vetrogončiči.
  +3
  -2
 • Eska 29. december 2016 ob 10:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pred leti je pirotehnično sredstvo povzročilo požar na vrtu. Izmenično smo si podajali posode vode iz kopalnice na vrt i pogasili, da se ogenj ne bi širil do prihoda uradnih patrulj. Pripeljala se je patrulja s prižgano plavo lučjo, da so jo povzročitelji lahko pravočasno opazili in pobegnili. Ne zanašajte se na državno pomoč.
  0
  0
 • commodore 31. december 2016 ob 12:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  vsak dan srečam veliko vzgojenih psov in malo vzgojenih otrok. Glede prstrašenih otrok: v moji mladosti nas je fante marsikateri pes preganjal in marsikomu tudi pomeril hlače pa se zaradi tega ni nihče bal psov. Danes pa otroke strašijo psi, mački, parkelji, beli listi za šolske naloge,...edino kar se otroci ne bojio so butaste risanke in debilne videoigrice.
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!