Francosko-japonska naveza naj bi se za avtonomno vožnjo povezala s Silicijevo dolino. Foto: Nissan
Francosko-japonska naveza naj bi se za avtonomno vožnjo povezala s Silicijevo dolino. Foto: Nissan

Japonski Nikkei je poročal, da se zavezništvo Renault-Nissan-Mitsubishi dogovarja z Googlovim oddelkom za avtonomno vožnjo Waymo o sodelovanju za razvoj samovoznih taksijev. Podobno partnerstvo sta z Waymom že sklenila tudi Fiat-Chrysler ter Jaguar-Land Rover.

Bistvo dogovora naj bi bil razvoj storitve deljene uporabe avtonomnih avtomobilov, za katere naj bi si zamislili tudi lastni sistem za naročanje in plačila. Francosko-japonsko zavezništvo bi s partnerstvom dobilo ogromen know-how na področju tehnologij za avtonomno vožnjo, ki jih Waymo že uporablja v Združenih državah Amerike na javnih cestah, medtem ko bi lahko velikan iz Silicijeve doline na drugi strani razširil svojo floto tudi na področju elektrifikacije. V projekt bi lahko bil namreč vključen tudi nissan leaf, najbolj prodajan električni avtomobil na svetu.

Partnerstev je veliko
Dogovor med zavezništvom Renault-Nissan-Mitsubishi in Waymom poudarja vse večjo vlogo Silicijeve doline na področju mobilnosti prihodnosti. Z avtomobilisti se namreč ne dogovarja le Google. Za razvoj avtonomne vožnje sta združila moči tudi Uber in Toyota, medtem ko je Intel s svojim podjetjem Mobileye na tem področju aktiven v sodelovanju z BMW-jem in skupino FCA.

Skratka, povezovanje je ključnega pomena za vodstvo na tekmi, na katero naj bi vlagatelji do leta 2035 stavili 1.800 milijard dolarjev.