Foto: MMC RTV SLO/Hyundai
Foto: MMC RTV SLO/Hyundai

28-letni Park je bil namreč po nesreči, ki se mu je zgodila na poti v šolo leta 2008 in v kateri si je zlomil prsna vretenca, obsojen na invalidski voziček. Poleg invalidnosti je kot posledico nesreče utrpel tudi depresijo, ki ga je za dobro leto odtujila od prijateljev, dekleta in staršev. Vmes je uteho našel v športu in postal sedmi najboljši invalidski lokostrelec na svetu.

Kot navajajo pri Hyundaiju, jim je Park poleti 2019 poslal dolgo pismo, v katerem jih je pozval k razvoju robota za pomoč invalidom. Podjetje se je odzvalo in razvilo robotskega pomočnika z nazivom H-MEX (Hyundai Medical Exoskeleton).

Foto: MMC RTV SLO/Hyundai
Foto: MMC RTV SLO/Hyundai

Hyundai je medicinski eksoskelet za pomoč invalidom zasnoval na eksoskeletu H-VEX (Hyundai Vest Exoskeleton), ki njihovim delavcem pomaga pri mukotrpnih proizvodnih opravilih, kot je dvigovanje težkih predmetov na visoke police. Poudarjajo, da prilagoditev ni potekala brez težav in tveganj, saj niso natančno vedeli, kako se stvari lotiti, da Parka, ki se je ponudil za testnega uporabnika, ne bodo še bolj poškodovali, ampak mu bodo zares pomagali.

Foto: MMC RTV SLO/Hyundai
Foto: MMC RTV SLO/Hyundai

Poskus je kljub temu uspel in robotski pripomoček je Parku omogočil, da se je po več kot desetletju spet postavil na noge in shodil.