Zakaj bi jih kupovali, ko pa si lahko privoščite domače. Foto: Dobro jutro
Zakaj bi jih kupovali, ko pa si lahko privoščite domače. Foto: Dobro jutro

Kvas zdrobimo v lonček, v katerem je 2,5 dl mlačnega mleka, 2 žlički sladkorja in 2 žlički moke. Močno premešamo, pustimo na toplem vzhajati približno 10 minut.

Medtem močno penasto premešamo rumenjake in preostali sladkor. Dodamo sol, vaniljo, nastrgano lupino limone, olje, sok in lupinico pol pomaranče, lupinico limone in celo jajce ter dobro premešamo.

V vdolbino moke prelijemo obe mešanici (kvasno in jajčno) ter ju počasi vmešamo v moko s stepanjem. Stepamo z električnim mešalnikom vsaj 10 minut in po potrebi dodamo moko ali mlačno mleko, tako da dobimo testo, ki odstopa od sklede in je zelo mehko, elastično.
Iz testa oblikujemo kroglice (po približno 60 g) in jih na pomokanem peki papirju, pokrite s prozorno folijo, pustimo vzhajati vsaj 45–50 minut ali pa kar v pečici na 40 °C in s tem čas vzhajanja skrajšamo približno na pol.

Vsako kroglico od sredine navzven razvlečemo tako, da ostane na zunaj debel rob, znotraj pa tanjša sredina. Tako ob cvrtju dobimo vdolbino. Ocvremo jih v veliki količini olja (160 °) tako, da v njem plavajo, do zlatorumene barve na vsaki strani.

Lahko pa ocvremo kar take in dobimo običajne pustne krofe z lepim obročkom.

V vdolbine nadevamo marmelado oziroma nadev po želji ali jih preprosto, še tople, le posipamo s sladkorjem v prahu. Najboljši so topli oz. isti dan.