Veriga uvoznih in trgovskih podjetij, špediterjev, pražarn in šol za pripravo kave na tržaškem zaposluje več kot tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Veriga uvoznih in trgovskih podjetij, špediterjev, pražarn in šol za pripravo kave na tržaškem zaposluje več kot tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Vsakodnevnemu klepetu ob skodelici priljubljenega aromatičnega napitka se Tržačani nikakor ne morejo odreči. Kavarne in preostali gostinski lokali v Furlaniji - Julijski krajini pa vendarle občutijo posledice pandemije.

"Oktobra, ko je vnovič narastlo število okuženih, je promet upadel za 50 odstotkov," je povedal Alexandros Delithanassis iz kavarne San Marco.

Krizo posledično občutijo vsi v verigi predelave kave. "V tej naši verigi so verjetno največjo škodo utrpeli uvozniki surovine, ker imajo skladišča polna, pražarne imajo tudi težave, padla je prodaja," je povedal Fabrizio Polojaz, predsednik Tržaškega združenja pridelovalcev in trgovcev s kavo.

Trst ima petnajst pražarn, med katerimi so tudi svetovno znana imena. V pražarni našega sogovornika letno prodajo 240 ton kave. Spomladi je bila izguba več kot 50-odstotna. Ker izvažajo na različne trge, bo letni primanjkljaj nižji od tistih, ki so vezani zgolj na italijanski trg.

A leta še ni konec in v skladišču že stojijo vreče, ki jih zaradi zaprtja na primer v Izraelu ne sprejemajo. Pandemija je upočasnila dobavo kave na svetovni ravni, vplivala pa je tudi na obiranje pridelka, saj izurjeni sezonski delavci marsikje niso mogli do plantaž. Da bi zagotovili kakovost pridelka, so v Kolumbiji izučili lokalne delavce.

Letošnja letina je bila bogata, a zaradi težav najverjetneje ne bo v celoti prodana, še doda slovenski poznavalec, ki ocenjuje, da je poraba kave na svetovni ravni upadla za okoli sedem odstotkov.

Ukrepi prizadeli tudi italijansko prestolnico kave