Kurz je poimensko izpostavil družbi Amazon in Facebook. Foto: Reuters
Kurz je poimensko izpostavil družbi Amazon in Facebook. Foto: Reuters

Severna soseda bo čez nekaj dni Romuniji predala predsedovanje Evropski uniji. Iztekajoče se šestmesečno obdobje je poskušala izkoristiti tudi za to, da bi na ravni EU-ja uvedli t. i. digitalni davek, kar ji je spodletelo. Na tomesečnem srečanju finančnih ministrov EU-ja niso dosegli soglasja, navkljub francosko-nemški intervenciji pet pred dvanajsto. Načrt sicer še ni povsem pod rušo, saj je komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici sporočil, da evropski digitalni davek ostaja na mizi, poroča agencija Reuters.

Avstrija pa očitno ne bo čakala na dogovor na ravni Evropske unije. "Poleg evropskega načrta bomo poskušali narediti še korak naprej na nacionalni ravni. Digitalni davek bomo uvedli v Avstriji," je sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. "Cilj je jasen: obdavčitev podjetij, ki na medmrežju ustvarjajo visoke dobičke, toda plačajo komaj kaj davka, kot sta Facebook in Amazon," je izjavil. Dodatnih informacij ali podrobnosti ni razkril.

Predlog pripravlja finančni minister Hartwig Loeger in bo del davčne reforme v letu 2019. Predstavili naj bi jo 10. ali 11. januarja, še piše Reuters.

Po poročanju Deutsche Welle je 2020 verjetno leto uveljavitve.

Podoben korak je že storila Francija: s 1. januarjem 2019 bo začela obdavčevati t. i. podjetja GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), pri čemer si obeta okoli 750 milijonov evrov dodatnih prihodkov v proračun.

Tudi Francija je pritiskala v smeri celoevropskega davka na digitalne storitve in tudi neuspešno. Še posebej je nasprotovala Irska, država, ki je z nizko obdavčitvijo med drugim privabila evropsko podružnico Googla. Kot protiargument je navedla, da bi poteza dodatno zagrenila evropsko-ameriške odnose, še piše DW.