Študentje bodo med drugim v Nordijskem centru Planica, kjer je raziskovalni center Evropske vesoljske agencije, raziskovali, kako bi lahko umetna težnost preprečila negativne učinke breztežnosti na človeka. Foto: BoBo
Študentje bodo med drugim v Nordijskem centru Planica, kjer je raziskovalni center Evropske vesoljske agencije, raziskovali, kako bi lahko umetna težnost preprečila negativne učinke breztežnosti na človeka. Foto: BoBo

Novi dveletni podiplomski študijski program so partnerji v projektu predstavili na novinarski konferenci v Ljubljani. Po besedah nosilca projekta Pierra Denisa z Univerze Caen v nadaljevanju tega stoletja pričakujemo postavitev trajnejših oporišč na Luni, ki bo odskočna deska za nadaljnje raziskave vesolja, predvsem nadaljnjih obiskov Marsa.

"Izobraževanje kadra, ki bo skrbel za zdravje in blaginjo vesoljskih potnikov in delavcev, je tako ključno," je poudaril Denise. To je spodbudilo ustanovitev mednarodnega magistrskega programa SpaceMed Erasmus Mundus Joint Master. Kot je povedal Denise, ne obstaja noben drug program, ki bi bil posvečen fiziologiji in medicini človeka v vesolju oziroma v ekstremnih razmerah.

Program je primarno namenjen študentom biomedicinskih znanosti z vsega sveta. Namen programa je izobraževanje prihodnjih raziskovalcev, zdravnikov in znanstvenikov, ki bodo vključeni v pripravo in zdravstveni nadzor vesoljskih poletov. Prav tako bo program namenjen izobraževanju inženirjev, ki bodo oblikovali, optimizirali, upravljali in ocenjevali podporne sisteme za življenje v vesolju in na Zemlji.

Program, v katerem letno pričakujejo najmanj 25 študentov, bo potekal v štirih semestrih. Predvidoma bo prvi semester na Univerzi Caen v Normandiji, drugi na univerzi Charite v Berlinu, tretji pa v okviru Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani. V četrtem semestru bodo študentje pripravljali magistrske naloge in samostojno raziskovali.

V Sloveniji tudi terenske vaje v gorah in jamah

Slovenski del izobraževalnega programa bo osredinjen na izvajanje praktičnih in terenskih vaj. Kot je povedal vodja raziskovalnega centra v Planici Igor Mekjavič, se bodo v Nordijskem centru Planica, kjer je raziskovalni center Evropske vesoljske agencije in kjer deluje človeška centrifuga, študentje seznanili z učinki breztežnost in raziskovali, kako bi lahko umetna težnost preprečila negativne učinke breztežnosti na človeka.

Glede na to, da bodo prihodnja vesoljska plovila in habitati na luni in Marsu po vsaj verjetnosti hipoksični, se bodo terenske vaje izvajale v sodelovanju z Jamarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije. Slovenske jame že nekaj let obiskujejo evropski astronavti v okviru priprav za prihodnje vesoljske odprave, priprave izvajajo v jami, kjer so razmere do neke mere enake kot na Luni in Marsu. Ekstremne razmere bodo v okviru programa testirali tudi na Kaninu.

Novi program tudi priložnost za slovenska podjetja

Študijski program je rezultat šestletnega projekta, ki ga podpira že 40 mednarodnih partnerjev, med njimi tudi nekatera slovenska podjetja s področja vesoljskih tehnologij, ki vidijo to kot dobro priložnost za razvoj novih kadrov, ki jih vesoljski sektor in gospodarstvo potrebujeta.

Vodja Slovenske vesoljske pisarne na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Tanja Permozer je poudarila, da bo v programu pridobljeno znanje koristno ne le v vesolju, temveč tudi na Zemlji. Prispevalo bo k hitrejšemu tehnološkemu razvoju in izboljšanju življenja nasploh, tako z vidika zdravja kot tudi vidika razvoja različnih visokotehnoloških rešitev in naprav, ki se bodo lahko uporabljale na različnih področjih, so še navedli v sporočilu.