Jack Dorsey je na svojem računu na Twitterju sporočil, da je hkrati zelo žalosten pa tudi zelo vesel, da zapušča položaj, in zatrdil, da je bila to njegova osebna odločitev.Foto: EPA
Jack Dorsey je na svojem računu na Twitterju sporočil, da je hkrati zelo žalosten pa tudi zelo vesel, da zapušča položaj, in zatrdil, da je bila to njegova osebna odločitev.Foto: EPA

Novica televizije CNBC o skorajšnjem odstopu Jacka Dorseyja je še pred odprtjem borz zjutraj v New Yorku podražila Twitterjeve delnice za več kot deset odstotkov; trgovanje so sicer vmes ustavili do potrditve ali zavrnitve novice. Po potrditvi se je vrednost delnic dvignila še za pet odstotkov, na 49,47 dolarja.

Dorsey sicer ostaja na mestu glavnega izvršnega direktorja digitalnega podjetja za plačila Square, kar je bilo za nekatere vlagatelje do zdaj sporno.

Prvega moža Twitterja je k odstopu že lani pozval eden od večjih delničarjev Twitterja, sklad Elliot Management, katerega ustanovitelj Paul Singer je javno podvomil o tem, da lahko Dorsey učinkovito hkrati vodi svoje podjetje Square in Twitter.

Twitter je soustanovil leta 2006

Dorsey je Twitter soustanovil leta 2006, nato ga je vodil kot glavni izvršni direktor do leta 2008. S položaja je odstopil, potem pa se vrnil leta 2015, po odstopu Dicka Costella.

Delnice Twitterja so se od 5. oktobra 2015, ko se je Dorsey vrnil na položaj, podražile za 85 odstotkov, poroča CNBC. Delnice podjetja Square pa so se od prve javne prodaje novembra 2015 podražile za kar 1566 odstotkov.

Twitter je priljubljen med politiki in slavnimi, ki želijo svoje mnenje hitro spraviti v javnost. Številni ga tako kot druge družbene medije izkoriščajo za širjenje dezinformacij, nadlegovanje, sovražni govor in druge škodljive dejavnosti.

Twitter je šele po štirih letih začel opozarjati, da so nekatere objave nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa skregane z resnico, dostop do računa pa mu je onemogočil šele po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 5. januarja.