Tik pred priklopom. Foto: Nasa
Tik pred priklopom. Foto: Nasa

Crew Dragon z Nasinima astronavtoma Douglasom Hurleyjem in Robertom Behnkenom se je ob 16.17 po našem času priklopil na Mednarodno vesoljsko postajo, ki kroži na višini 420 kilometrov. Priklop se je zgodil, ko sta bili napravi približno nad Mongolijo.

Približevanje je sprva potekalo ročno, da sta astronavta preizkusila delovanje nekaterih sistemov nove ladje, preostanek pa je samodejno opravil računalnik.

Sledilo je preverjanje sistemov, šele zatem odprtje lopute in slavnostni vstop, ki se je zgodil malo po 19. uri.

Crew Dragon je bil s Cape Canaverala izstreljen v soboto ob 21.22 po našem času na raketi Falcon 9. Izstrelitev je potekala brez težav, prva stopnja je po poletu uspešno pristala na robotski ladji, druga stopnja je plovilo pripeljala do orbite, od tam pa je Zmaj pot nadaljeval z lastnim pogonom. Vse skupaj do priklopa je trajalo slabih 19 ur.

Posadka je v vmesnem času pretežno počivala, saj si je morala nabrati moči za zahtevnejše in nevarnejše postopke, povezane s približevanjem, priklopom in nadaljevanjem odprave na MPV. Je pa Nasa posadko zbudila tako, da ji je predvajala skladbo Planet Caravan ansambla Black Sabbath.

Dogodek je za Združene države Amerike zgodovinski, ker skoraj deset let niso imeli lastnih zmogljivosti za pošiljanje astronavtov v vesolje. Izgubili so jih z upokojitvijo Space Shuttlov, odtlej pa vozovnice kupovali na ruskih Sojuzih.

S svetovnega vidika pa je dogodek pomemben zato, ker je Crew Dragon prva prava zasebna vesoljska ladja. Nasa je sicer razvoj sofinancirala in tudi nadzorovala, toda razvili so ga v SpaceX-u, podjetje ga ima v lasti in ga lahko prosto trži.

Prav astronavt Hurley je bil na poslednji odpravi Space Shuttlov na Mednarodno vesoljsko postajo leta 2011. Takrat so na postaji pustili ameriško zastavo, rekoč, da jo bodo nazaj odnesli takrat, ko bo prišel naslednji Američan na domači vesoljski ladji. Glede na to, da bosta astronavta – sicer del 63. odprave na MVP – na postaji več mesecev, se simbolična vrnitev zastave še lep čas ne bo zgodila.

Trump: Zasebna vesoljska industrija je prihodnost

Predsednik Združenih držav Amerike si je ogledal izstrelitev, kar se ne zgodi pogosto. Foto: Nasa/Bill Ingalls
Predsednik Združenih držav Amerike si je ogledal izstrelitev, kar se ne zgodi pogosto. Foto: Nasa/Bill Ingalls

Ameriški predsednik Donald Trump je po uspešni izstrelitvi poudaril, da je zasebna vesoljska industrija prihodnost. "Napočilo je novo obdobje ameriškega ponosa," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Pohvalil je ustanovitelja SpaceX-a Elona Muska. Soboto pa je označil za poseben dan, ki kaže, da so ZDA znova zavezane temu, da bo njihova prihodnost v vesolju.

Ob tem je ponovil svojo obljubo, da bodo ZDA leta 2024 znova poslale svoje astronavte na Luno, najverjetneje pa jih bodo poslale tudi na Mars.

"To je uresničitev mojih in sanj vseh pri Spacexu," pa je na novinarski konferenci po izstrelitvi dejal vidno ganjeni Musk. Povedal je, da si je za to prizadeval zadnjih 18 let. "Menim, da je to nekaj, česar se ljudje lahko veselijo in na kar so lahko ponosni," je poudaril.

Musk je še dodal, da je "trampolin deloval". Opazka je letela na izjavo Dimitrija Rogozina, prvega moža ruskega Roskozmosa, ki je pred leti Američanom navrgel, da lahko svoje astronavte na MVP pošiljajo s trampolinom (to je bilo ob robu krize v Ukrajini in mednarodnih sankcij proti Rusiji).

Video: Posnetek izstrelitve

Čestitke iz Rusije

"Rad bi čestital našim ameriškim kolegom," je v videu na Twitterju povedal izvršni direktor Roskozmosa za vesoljske programe s človeškimi posadkami Sergej Krikalev. "Uspeh misije prinaša nove priložnosti, ki bodo koristile celotnemu mednarodnemu programu," je dodal. Ni pa Roskozmos izdal uradnega sporočila za javnost.

Po Trumpovih izjavah pa se je prek Twitterja oglasil še tiskovni predstavnik Roskozmosa Vladimir Ustimenko. Ni mu povsem jasna "histerija", ki da je nastala po uspešni izstrelitvi, in to izstrelitvi, ki bi se morala zgoditi že zdavnaj. Osredotočimo se raje na to, da bodo na MVP poleg Rusov zdaj leteli še Američani, je pozval in dodal: "To je zelo dobro."