Zaradi preobremenjenosti inštitut pred dnevi ni prejel dovolj energije, zato nekaj časa nista delovala sistema COBICC in SICRIS. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi preobremenjenosti inštitut pred dnevi ni prejel dovolj energije, zato nekaj časa nista delovala sistema COBICC in SICRIS. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Brumen
Matjaž Brumen je Tomaža Seljaka pozval k odstopu, če ne more zagotoviti izvajanja javne službe. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil direktor inštituta Tomaž Seljak, si že več let prizadeva za gradnjo novega računalniškega centra, a Univerza v Mariboru, ki je sicer 90-odstotni lastnik njihove poslovne stavbe, odklanja izdajo potrebnih dovoljenj. Univerzi v Mariboru se zdi po Seljakovih besedah sporna adaptacija podzemnega objekta, kjer naj bi bil nov agregat in ostala elektroenergetska oprema.

Seljak je še opozoril, da IZUM dobiva električno energijo iz najstarejše mariborske transformatorske postaje, ker je poraba energije že dalj časa na meji zmogljivosti dovodnih kablov za odjem energije, pa je gradnja lastne transformatorske postaje s povezavo na visokonapetostno omrežje nujno potrebna.

Pojasnil je še, da je pred nekaj dnevi zaradi preobremenitve pregorela glavna varovalka ene od faz, star dizelski agregat pa ni mogel zagotoviti dovolj električne energije. Posledica tega naj bi bil izpad sistemov COBISS in SICRIS ter delna izguba vnešenih podatkov.

Ali IZUM potrebuje gradbeno dovoljenje?
Zaradi nezadostne oskrbe z električno energijo so se na IZUM-u odločili za preureditev podzemnega objekta, a jih je obiskal gradbeni inšpektor, ki je sicer delno zaposlen tudi na Univerzi v Mariboru (UM), in ocenil, da bi za to potrebovali gradbeno dovoljenje. Seljak sicer meni, da za prenovo, ki ne pomeni posega v stavbo, ne potrebujejo gradbenega dovoljenja.

Na odločitev inšpektorja so se tako že pritožili, pričakujejo pa tudi ukrepanje pristojnih ministrstev, sicer je Seljak napovedal svoj odstop. K odstopu, če ne more zagotoviti delovanja IZUM-a, ga je pred dnevi pozval tudi glavni tajnik mariborske univerze Boštjan Brumen, a je Seljak dejal, da to zagotovo ne bo razlog za njegov odstop.

Mariborska univerza: Prizadevamo si za ureditev neurejenih lastniških razmerij
Na mariborski univerzi pa očitke zavračajo, češ da so 90-odstotni lastnik stavbe, v kateri je IZUM, z inštitutom in državo kot njegovo ustanoviteljico pa si že dalj časa prizadevajo za ureditev lastniških razmerij. Ker ta za zdaj niso urejena, ne dovolijo posega v svojo lastnino. Vodstvu IZUM-a so že pred časom ponudili dve možnosti; prva je zamenjava parcele za stavbo na Prešernovi 17, s katero bi IZUM v last pridobil parcelo za gradnjo nove stavbe, UM pa bi postal lastnik zdajšnjega objekta. Druga možnost predvideva odkup 10-odstotnega deleža IZUM-a s strani univerze, inštitut pa bi lahko še vsaj deset let nadaljeval delo v zdajšnjih prostorih. Na univerzi so dejali, da za nobeno od predlaganih rešitev niso prejeli odgovora.

Za predlog o zamenjavi parcele je Seljak tokrat slišal prvič, je dejal, glede odkupa lastniškega deleža inštituta pa je dejal, da mora o tem odločiti vlada.