Rocov razpon kril meri 117 metrov. Foto: Reuters
Rocov razpon kril meri 117 metrov. Foto: Reuters

Letalo, ki so ga pri družbi Stratolaunch poimenovali Roc, je izdelano iz ogljikovega kompozita in se lahko dvigne do višine 11 kilometrov, torej skoraj do spodnjega "roba" stratosfere. Kot načrtujejo v omenjeni družbi, bi letalo uporabljali predvsem kot nekakšno "nosilko" za vesoljska plovila, kot je njihov Talon-A, ki je sicer še v povojih, a naj bi njegov prototip že izdelovali, in ki bo po trditvah družbe dosegel hiperzvočno hitrost (šest machov).

Če bi plovila lahko v vesolje poslali z letala, ki je že na določeni višini, in ne z Zemljine površine, bi se s tem npr. izognili vzletnim težavam, povezanim z vremenom, pravijo v Stratolaunchu in dodajajo, da bi morebiti tako lažje zagnali potovanja v vesolje za širšo javnost.

V družbi, ki jo je leta 2011 osnoval soustanovitelj Microsofta, milijarder Paul Allen, po njegovi smrti pa so jo prodali zasebnemu investicijskemu skladu, so sicer najprej načrtovali, da bi Roc v vesolje nosil satelite in pozneje tudi ljudi, zdaj pa so ugotovili, da bo to vseeno prevelik zalogaj, in ga spremenili v "dostavnika".

Na prvem poletu, ki so ga opravili leta 2019, je Roc sicer dosegel le slabo polovico tokratne višine, okoli 5000 metrov, zdaj pa se mu je, kot omenjeno, uspelo dvigniti na dobrih 10 km, so navedli v Stratolaunchu.

Sočasno v Stratolaunchu razvijajo tudi več vesoljskih letal, enega izmed njih, ki so ga poimenovali Black Ice, bi ga lahko uporabljali večkrat, še pravijo.

Stratolaunch je sicer le ena izmed (večinoma ameriških) družb, katerih cilj je omogočiti splošno dostopna potovanja v vesolje, npr. Blue Origin Jeffa Bezosa, SpaceX Elona Muska in Virgin Galactic Richarda Bransona.