Logotip podjetja X. Foto: Reuters
Logotip podjetja X. Foto: Reuters

Osebne podatke omenjenih uporabnikov bo X posredoval podjetju AU10TIX, ki jih bo hranil do 30 dni, poroča Al Džazira. X sporoča, da bodo te podatke uporabili "za namene zagotovitve varnosti, vključno s preprečevanjem lažnega predstavljanja".

Številni uporabniki omrežja X niso zadovoljni z izbiro podjetja, ki bo hranilo njihove podatke. Opozarjajo, da so zaposleni v tem podjetju povezani z izraelskimi obveščevalnimi službami.

Drugi so izrazili nelagodje zaradi posredovanja njihovih podatkov drugemu podjetju zaradi zgodovine vdorov v baze podatke v preteklosti.

Podjetje AU10TIX je sodelovalo pri razvoju sistemov za preverjanje identitete za letališča in mejne kontrole v osemdesetih in devetdesetih letih, nato pa se je z rastjo interneta razširilo, kot so dejali, v digitalne prostore. Hvalijo se s strankami, kot so Uber, PayPal in Google.

Lastnik podjetja X Elon Musk je novembra lani uvedel mesečno naročnino za uporabnike, če želijo ohraniti modro kljukico ob imenu.

V podjetju so uvedli več sprememb, zaradi katerih so postali uporabniki zaskrbljeni zaradi lažjega lažnega predstavljanja in pripisovanja verodostojnosti uporabnikom, ki bi širili lažne informacije.

X, takrat Twitter, je v odziv na kritike uvedel zlate in sive kljukice, ki jih uporabljajo preverjene organizacije in profili, povezani z vladami.