Facebook se od leta 2016 sooča z obtožbami, da je platforma za širjenje dezinformacij in laži. Kritiki opozarjajo, da ukrepi, ki jih napoveduje podjetje, niso zadostni. Foto: Reuters
Facebook se od leta 2016 sooča z obtožbami, da je platforma za širjenje dezinformacij in laži. Kritiki opozarjajo, da ukrepi, ki jih napoveduje podjetje, niso zadostni. Foto: Reuters

Ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je dejal, da ga "skrbijo" delitve v državi, ki bi lahko, če bi se na končne izide volitev čakalo več dni ali tudi več tednov, vodile v nemire.

Trump pozval podpornike, naj ga volijo dvakrat

Facebook je sporočil še, da bo odstranjeval videoposnetke Donalda Trumpa, ki spodbuja svoje volivce v Severni Karolini, naj dvakrat oddajo svoj glas, kar je nezakonito.


Trump je namreč v sredo pozval svoje podpornike, naj najprej oddajo glas po pošti in nato še na dan volitev na svojem volišču. V današnjih tvitih je skušal poziv h kršenju volilne zakonodaje nekoliko popraviti, v bran pa mu je stopil pravosodni minister Bill Barr.


Dvakratno glasovanje je v številnih zveznih državah ZDA vključno s Severno Karolino nezakonito. Kaznivo dejanje je tudi spodbujanje nekoga, da voli dvakrat. "Predsednik ZDA je nezaslišano spodbudil prebivalce Severne Karoline, naj kršijo zakon, da mu pomagajo sejati kaos na volitvah," je izjavil pravosodni minister Severne Karoline Josh Stein.

Dodal je, da bo Facebook označeval objave kandidatov, ki bi skušali razglasiti zmago, preden bodo glasovi prešteti, posebej bodo označevali tudi objave, ki naj bi skušale delegitimizirati izid volitev.

Kot poroča BBC, Facebook napoveduje tudi, da bo umaknil objave, ki pravijo, da bodo ljudje zboleli za covidom-19, če se bodo udeležili volitev.

Omenjeno družbeno omrežje je bilo tarča kritik, ker je dovoljevalo ciljanje političnih oglasov na majhne skupnosti, ki so jih edine lahko videle, namesto da bi v dneh po objavi postali predmet širše razprave, poroča BBC.

To naj bi politikom in njihovim podpornikom olajšalo, da izmišljotine predstavljajo kot dejstva in se izognejo temu, da ljudje to spoznajo, dokler ni prepozno. Facebook je sicer predtem sporočil, da ne bo preverjal resničnosti oglasov, ki jih objavljajo politični kandidati.

Novi ukrepi naj bi služili kot primer za ravnanje podjetja ob volitvah v prihodnje.

Zuckerberg je še dejal, da bo Facebook zaostril svoje ukrepanje proti gibanjem, znanim po širjenju teorij zarote, kot je QAnon. Kot je dodal, so že odstranili na tisoče Facebookovih skupin, povezanih s tovrstnimi gibanji.

Kritike: Facebookovim pravilom se bo dalo zlahka izogniti

Kritiki opozarjajo, da Facebook s prepovedjo objave novih oglasov v tednu pred volitvami težav ne bo rešil. Posamezniki in organizacije lahko namreč oglase objavijo zdaj, jih začasno skrijejo in nato znova objavijo v tednu pred volitvami, saj ne bo šlo za nove, prej neobjavljene oglase.