Ptice očitno ocenijo verjetnost tveganja na posameznih cestnih odsekih in se temu ustrezno prilagodijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ptice očitno ocenijo verjetnost tveganja na posameznih cestnih odsekih in se temu ustrezno prilagodijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ptice očitno upoštevajo opozorila o največji dovoljeni hitrosti in se tako izognejo temu, da bi jih zbili mimoidoči avtomobili, piše Science. Na poti iz laboratorija domov so kanadski znanstveniki opravili preprost preizkus.
Potovali so po cestnih odsekih z različnimi omejitvami hitrosti (20, 50, 90 in 110 kilometrov na uro) in preizkušali, na kakšno razdaljo bodo ptice še izpustile prihajajoča vozila, preden pobegnejo. V trenutku, ko so videli, da je ptica odletela, so zagnali štoparico in merili, koliko časa so potrebovali do mesta, kjer je ptica vzletela.
Poskus so izvedli pri različnih hitrostih - pri dovoljenih zakonskih omejitvah, nad in pod njimi. Ko so izračunali razdaljo, na kateri je ptica odletela, so ugotovili, da je bila ta večja na cestah z višjo omejitvijo pri čemer hitrost avtomobila ni imela nobenega vpliva.
Očitno za ptiče hitrost avtomobila ni bila pomembna, temveč so vsak cestni odsek povezali s stopnjo tveganja in bili na hitrejših cestah dodatno previdni. Znanstveniki so izsledke objavili tudi v zborniku Biology Letters. Po njihovem mnenju bi te meritve v prihodnje lahko pomagale pri prizadevanjih za ohranjanje narave.