Lažna e-pošta najpogosteje vsebuje izsiljevalske viruse, Foto: Reuters
Lažna e-pošta najpogosteje vsebuje izsiljevalske viruse, Foto: Reuters

Elektronska pošta o koronavirusu vsebuje računalniške viruse, pojasnjuje Tadej Hren iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT: "Privlačijo nas predvsem z neobičajnimi vsebinami, ki terjajo našo pozornost. Pogost primer je, da nas kontaktirajo z Združenih narodov, da smo dobili neko donacijo, ali v imenu zdravstvenih organizacij, ki so našle neke nove izsledke v zvezi s koronavirusom."

Sogovornik svetuje, da take elektronske pošte ne odpiramo. Sporočila najpogosteje vsebujejo izsiljevalske viruse, razlaga: "Ko se enkrat zaženejo na računalniku, zašifrirajo vse datoteke, do katerih imajo dostop in potem zahtevajo odkupnino. Odkupnina se giblje od nekaj tisoč pa celo do več milijonov evrov. Drugi tip virusov so vohunski virusi, ki nam ukradejo vsa gesla, vse certifikate. Sproti beležijo in napadalcu pošiljajo vse, kar pišemo po tipkovnici."

Podjetja v času koronavirusa vzpostavljajo sisteme za delo od doma. Ti so lahko ranljivi, opozarja Hren: "Podjetja velikokrat napravijo napako in odprejo dostop do službenega omrežja, ki pa ga ne zaščitijo dovolj. Mi priporočamo, da se dostop do omrežja omeji samo na sisteme zaposlenih."

Na SI-CERTU so nedavno obravnavali primer slovenskega podjetja, od katerega je izsiljevalski virus zahteval več milijonov evrov odkupnine.