Fotografija izstrelišča, ki jo je na Twitterju objavil predsednik ZDA. Foto: AP Photo
Fotografija izstrelišča, ki jo je na Twitterju objavil predsednik ZDA. Foto: AP Photo

Eksplozijo je po poročanju nemške tiskovne agencije potrdil tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiej in obenem zatrdil, da ni bilo človeških žrtev. Dejal je, da je bilo izstrelišče v času eksplozije pretekli teden prazno, satelita, ki naj bi ga izstrelili, pa takrat ni bilo na kraju nesreče.

Eksplozija je bila po navedbah Rabieja posledica tehnične napake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Helikopter za Mars, skok Starhopperja in ruski robot v vesolju

Iran po dveh letošnjih spodletelih poskusih za konec septembra načrtuje novo izstrelitev satelita, ki naj bi po navedbah Teherana zbiral podatke o vremenu in kmetijstvu, in ga ne bodo uporabili v vojaške namene.

Trump je pretekli teden na Twitterju objavil fotografijo domnevne škode na izstrelišču in zanikal, da bi bile ZDA vpletene v eksplozijo.

ZDA in Izrael sta do zdaj kritizirala iransko napoved izstrelitve satelita. Obe državi se bojita, da bi lahko Teheran tovrstno tehnologijo uporabil pri izdelavi raket dolgega dosega.

O eksploziji je prvi poročal ameriški zasebni satelitski operater. Po njegovih navedbah naj bi bila v eksploziji pretekli četrtek uničena nosilna raketa, ki naj bi v vesolje ponesla komunikacijski satelit Nahid-1.