Satelitski posnetek izbruha ognjenika Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Foto: Reuters
Satelitski posnetek izbruha ognjenika Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Foto: Reuters

Raziskava skupine znanstvenikov, objavljena v znanstvenem zborniku Science, je po poročanju BBC-ja odkrila, da je bila eksplozija ognjenika večja kot kateri koli izbruh ognjenika v 20. stoletju ali eksplozija jedrske bombe. V nedavni zgodovini bi lahko bil primerljiv le izbruhom ognjenika na indonezijskem otoku Krakatoa leta 1883, ko je umrlo 30.000 ljudi.

Na srečo je izbruh podvodnega ognjenika v južnem Tihem oceanu 15. januarja letos zahteval le nekaj žrtev, čeprav je sprožil velike cunamije, ki so opustošili sosednja otočja.

"V Tongi smo bili priča resnično svetovnemu dogodku, kot je bil Krakatau, vendar imamo zdaj vse te geofizične opazovalne sisteme, ki so zabeležili nekaj, kar je bilo v sodobnih podatkih res brez primere," je za BBC povedal profesor Robin Matoza s kalifornijske univerze v Santa Barbari, ki je glavni avtor enega od prispevkov o izbruhu.

Mreža instrumentov za spremljanje Zemlje

Za razliko od 19. stoletja in izbruha na Krakatau imajo znanstveniki danes na voljo celo paleto instrumentov na zemlji in v vesolju, kot so senzorji atmosferskega tlaka, seizmometri in hidrofoni, s katerimi lahko podrobno spremljajo dogajanje na zemlji.

Kot še piše BBC, je ogromna eksplozija v Tongi, ki je sledila več tednom aktivnosti na morskem dnu, povzročila več vrst valov atmosferskega tlaka, ki so se širili na velike razdalje.

Globalna mreža detektorjev, ki so jo ustanovili za spremljanje spoštovanja Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, je ob izbruhu zaznala infrazvočni signal. Infrazvok ima frekvence, ki so tik pod tistimi, ki jih ljudje lahko slišijo.

Podatki mreže kažejo, da je eksplozija na Tonga povzročila atmosferski tlačni val, ki je bil primerljiv z valom največje jedrske eksplozije doslej, bombe Car, ki so jo sprožili Sovjeti leta 1961, vendar je trajal štirikrat dlje.