Pametna sonda SLIM tehta 700 kilogramov. Foto: EPA
Pametna sonda SLIM tehta 700 kilogramov. Foto: EPA

Japonska agencija za raziskovanje vesolja (JAXA) je sporočila, da je njena pametna sonda za raziskovanje Lune (SLIM) v petek ob 15.20 po srednjeevropskem času uspešno pristala na Lunini površini in vzpostavila komunikacijo z Zemljo, a ne proizvaja električne energije, po vsej verjetnosti zaradi neustreznega kota nagnjenosti sončnih celic.

Namen misije je bila predstavitev tehnologije natančnega pristajanja. Z misijo si je Japonska želela tudi povrniti ugled svojega vesoljskega programa po dveh neuspešnih lunarnih misijah in nedavnih okvarah raket.

"SLIM deluje na baterijo in trenutno se prednostno posvečamo prenosu podatkov na Zemljo," je na novinarski konferenci povedal Hitoši Kuninaka, vodja vesoljskega laboratorija japonske agencije.

Po načrtu naj bi sonda na Lunini površini pristala na razdalji največ 100 metrov od načrtovanega cilja, medtem ko je običajna natančnost pristanka podobnih plovil nekaj kilometrov. Japonska vesoljska agencija pravi, da bo ta tehnologija še posebej pomembna pri raziskovanju hribovitih Luninih polov, kjer so mogoča najdišča kisika, vode in goriva.

Japonska je postala peta država, ki je uspešno poslala vesoljsko plovilo na Luno, pred njo pa je to uspelo ZDA, Sovjetski zvezi, Kitajski in Indiji, a še nobenemu zasebnemu podjetju.

Plovilo vključuje dva glavna in 12 potisnih motorjev in je obdano s sončnimi celicami, antenami, radarjem in kamerami. Pri zasnovi je bila pomembna majhna teža, saj želi Japonska izvesti čim več vesoljskih misij in tako zmanjšati stroške izstrelitev. Sonda, velika 2,4 x 1,7 x 2,7 metra, je tako tehtala le 700 kilogramov, kar je manj kot polovica teže indijske sonde Chandrayaan-3, ki je na Luninem južnem polu pristala avgusta lani.

Sonda je med spustom primerjala posnetke svojih kamer s satelitskimi posnetki Lunine površine in tako natančno ocenila svoj položaj, so sporočili na japonski vesoljski agenciji. Sonda je na površini pristala z novo dvostopenjsko metodo, po kateri se je tal najprej dotaknil zadnji del, nato se je sonda nagnila naprej in se uravnovesila.

Ob pristanku je sonda dostavila še dva manjša robota, ki so ju izdelali tehnološko podjetje Sony Group, izdelovalec igrač Toy in nekaj japonskih univerz.