V kabinetu uporabnike pozivajo, naj tovrstnim prevaram na spletu ne nasedajo. Foto: EPA
V kabinetu uporabnike pozivajo, naj tovrstnim prevaram na spletu ne nasedajo. Foto: EPA

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, so na omenjeni spletni strani v prispevku z naslovom Posebno poročilo: Najnovejša investicija Janeza Janše je prestrašila vlado in velike banke objavljene izjave, ki jih premier ni izrekel ali zapisal, obenem pa so objavljene fotografije brez dovoljenja avtorjev fotografij.

"V kabinetu predsednika vlade smo v zvezi z omenjeno spletno stranjo nacionalnemu odzivnemu centru za kibernetsko varnost SI-CERT podali zahtevo za umik objave. SI-CERT je ponudnika gostovanja, pri katerem se ta stran nahaja, že pozval k odstranitvi oz. blokadi dostopa do le-te, pri čemer pa je odločitev o umiku v pristojnosti ponudnika gostovanja," so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Obvestili so tudi odzivni center za incidente v informacijskih sistemih organov državne uprave SIGOV-CERT, na policijo pa so naznanili kaznivo dejanje zoper neznanega storilca zaradi zlorabe osebnih podatkov.

Uporabnike spleta v kabinetu predsednika vlade ob tej priložnosti posebej prosijo, naj na omenjeno spletno prevaro ne nasedajo.

Odmevnejša spletna prevara, ki se je prav tako vrtela okoli kriptovalute bitcoin, se je sicer zgodila sredi meseca, ko je skupina hekerjev vdrla v Twitterjeve račune številnih politikov in slavnih. Hekerji so poskušali prek ukradenih profilov prepričati sledilce, naj jim pošljejo bitcoine.

Hekerji so v tvitu zapisali, da imajo ljudje pol ure časa, da pošljejo bitcoine v vrednosti 1000 ameriških dolarjev, ob tem pa so obljubljali, da bodo dobili nazaj dvakrat več. Na elektronske naslove, ki so jih navajali hekerji, so sledilci poslali za 100.000 dolarjev bitcoinov.