Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Kemijski inštitut je dobil dovoljenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za začetek poskusov testiranja cepiva proti covidu-19 na miših. Vlogo so vložili 25. marca, na upravi pa so glede postopka za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da so vlogo po ustrezni dopolnitvi vlagatelja tudi odobrili.

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je novico o dovoljenju sporočil na družbenem omrežju Twitter. Dopisal pa je, da je "kolega v Švici dobil dovoljenje v enem dnevu, hiter postopek zaradi epidemije pač". Protokol sicer po njegovih besedah običajno zahteva, da se vloga vloži tri tedne pred sejo komisije, tokrat pa je bilo dovoljenje sicer izdano prej kot običajno.

Jerala je vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, kjer testirajo novo platformo za cepiva, ki bo omogočila hitrejši, enostavnejši in cenejši način priprave cepiva. Cepivo hočejo do kliničnih raziskav pripeljati s svojim znanjem.

Kemijski inštitut. Foto: BoBo
Kemijski inštitut. Foto: BoBo

Jerala je marca za Finance pojasnil, da so se člani odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta povezali s skupinami tehnične univerze v Münchnu, univerze v Regensburgu ter univerze v Aarhusu na Danskem.

Po njegovih predvidevanjih lahko pridejo do predklinične stopnje raziskav s pol milijona evrov, ključna pa bo hitrost, ki je odvisna od tega, kako hitro bodo lahko pridobivali potrebne reagente. Klinične raziskave praviloma trajajo od 12 do 18 mesecev.

Uprava: Teste lahko izvajajo le odobrene organizacije

Kot so pojasnili na upravi, so sicer do danes prejeli le to vlogo, vezano na iskanje cepiva za SARS-CoV-2. V Sloveniji lahko poskuse na živalih izvajajo le organizacije, ki so odobrene od pristojnega območnega urada uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Poskusi na živalih morajo potekati v skladu z uredbo Evropskega parlamenta in sveta iz septembra 2010, ki ureja področje zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene.
Vsi postopki od prejema vloge do izdaje dovoljenja za projekt po njihovih navedbah potekajo v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek. "Ocenjujemo, da je za izvedbo celotnega postopka, torej od prejema do izdaje dovoljenja za izvedbo projekta, v primeru popolne vloge, za katero ni treba nobene dopolnitve, in v običajnih delovnih razmerah potreben približno en mesec," so še odgovorili na očitke, da postopki predolgo trajajo.

Kitajci razvijajo potencialno zdravilo

Kitajski znanstveniki razvijajo zdravilo iz protiteles, s katerim bi lahko pandemijo novega koronavirusa ustavili tudi brez cepiva. Ugotovili so, da zdravilo deluje na okuženih miših, pri katerih se količina virusa v telesu zmanjša za 2500-krat. Zdravilo ne samo zdravi, ampak tudi ščiti pred okužbo z novim koronavirusom, poudarjajo.

Znanstveniki na Univerzi v Pekingu so v miši vbrizgali protitelesa, ki so jih izločili iz krvi 60 ljudi, ki so preboleli koronavirusno bolezen 19. "Po petih dneh se je količina virusa v miših zmanjšala za 2500-krat," je povedal Sunej Šje, direktor centra za genomiko na pekinški univerzi. "To pomeni, da ima potencialno zdravilo terapevtski učinek," je dejal.

Po njegovih besedah bi lahko zdravilo nudilo tudi kratkoročno zaščito pred okužbo z virusom. Študija, ki so jo v nedeljo objavili v znanstveni reviji Cell, je pokazala, da je miš, ki so ji protitelesa vbrizgali pred okužbo, ostala imuna.

To pomeni, da bi lahko morda tudi zdravstvene delavce zaščitili za nekaj tednov. Šje upa, da bi to podaljšali na nekaj mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah bi lahko bilo zdravilo na voljo že pred koncem leta oziroma pred morebitnim ponovnim izbruhom novega koronavirusa pozimi. "Priprave na klinične preizkuse potekajo," je dejal kitajski znanstvenik. Testiranje na ljudeh bodo izvajali v Avstraliji in drugih državah, saj je na Kitajskem premalo okuženih z novim koronavirusom.

"Upamo, da bodo protitelesa postala posebno zdravilo, ki bo ustavilo pandemijo," je poudaril.