Foto: MMC RTV SLO/posnetek zaslona
Foto: MMC RTV SLO/posnetek zaslona

Urad predsednice republike Nataše Pirc Musar je na omrežju X sporočil, da je spletna stran začasno nedosegljiva zaradi motenj. "Skupaj s pristojnimi službami oviro odpravljamo in vas prosimo za razumevanje," so zapisali v uradu in dodali, da so jih o nedelovanju obvestile pristojne službe. Spletišče je bilo nedosegljivo do večera.

Nedosegljivost časovno sovpada z navedbo ruske hekerske skupine Cyber Army Russia Reborn, da bo začela kampanjo napadov proti spletnim stranem državnih agencij, začenši s spletno stranjo predsednice republike, ter dodala čustvenček prašiča.

Hekersko skupino moti dejstvo, da Slovenija podpira Ukrajino in da se je pridružila pobudi Češke za nakup topniškega streliva.

Sorodna novica Slovenija bo prispevala milijon evrov za nabavo streliva, namenjenega Ukrajini

Zgolj DDoS-napad

Okoli 15.30 je bilo onemogočeno spletno mesto predsednice republike Slovenije, je v sporočilu za javnost zapisal SI-CERT, ki je izvedel preventivno blokado zlonamernega prometa. Posledica je bila začasna nedosegljivost spletnega mesta. Šlo je torej za t. i. napad DDoD, katerega namen je preobremeniti strežnik s poplavo zahtev. Ni pa šlo za vdor v strežnik ali infrastrukturo. Podatki so varni, je zagotovil SI-CERT.

"Takšne napade odzivni centri držav članic EU-ja in NATO spremljamo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih se izvedejo običajni ukrepi za zamejitev napada," so še zapisali.

Za zdaj ni jasno, ali je napad res izvedla skupina Cyber Army Russia Reborn.

Sorodna novica Po vdoru v HSE: kmalu skupni varnostni center vseh družb državne energetike

Slovenija pomaga Ukrajini

Slovenija se je sredi marca pridružila pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Vlada je v ta namen zagotovila milijon evrov. Podrobnosti o nabavi streliva na MORS-u niso razkrili, saj naj bi šlo za zaupno gradivo.

Češka je nakup streliva za Ukrajino v tretjih državah predlagala februarja kot odgovor na pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti za strelivo v EU-ju.

Lani odmeven hekerski napad na HSE

Novembra lani se je zgodil hekerski napad na skupino Holding Slovenske elektrarne. Napadalci so vdrli v poslovni sistem, zaklenili datoteke in odtujili večjo količino podatkov.

Spletna stran predsednice republike nekaj časa nedosegljiva