Kitajska lutka z umetno inteligenco. Foto: EPA
Kitajska lutka z umetno inteligenco. Foto: EPA

Analiza kaže, da je Kitajska že prehitela ZDA, ko gre za objavljene znanstvene razprave o umetni inteligenci, je sporočil Allen Institute for Artificial Intelligence. Ob tem so sicer njegovi raziskovalci poudarili, da so številne objave srednje oz. slabe kakovosti, piše Slovenska tiskovna agencija.

A hkrati so dali vedeti, da bo Kitajska verjetno prehitela ZDA v najbolj citiranih 50 odstotkih znanstvenih razprav letos in v najbolj citiranih 10 odstotkih razprav prihodnje leto. Do leta 2025 pa naj bi Kitajska prehitela ZDA v najbolj citiranem odstotku razprav, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Te ugotovitve odsevajo skrbi Washingtona in Silicijeve doline, da Kitajska na ključnih področjih tehnologije, kot so avtonomna vozila, navidezna resničnost in peta generacija mobilnega omrežja, začenja prednjačiti pred ZDA.

Raziskovalca inštituta Allen Field Cady in Oren Etzioni sta povedala, da je Kitajska naložbe v umetno inteligenco začela pred več kot desetletjem in veliko pred napovedjo Pekinga leta 2017, da namerava v tem sektorju do leta 2030 postati prva sila sveta.

Kot sta ob tem posvarila, bi lahko novi ameriški ukrepi, ki zaostrujejo možnosti za priseljevanje, ZDA še otežili, da bi na področju umetne inteligence ohranjala korak s Kitajsko.

Ameriški možganski trusti in raziskovalci so pred kratkim Washginton pozvali, naj razvije nacionalno strategijo za umetno inteligenco in s tem spodbudi večja prizadevanja na tem področju v zasebnem in javnem sektorju.

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji mesec podpisal odlok o ameriški pobudi za umetno inteligenco, v kateri svojo administracijo poziva, "naj vsa sredstva zvezne vlade" posveti pomoči inovacijam na področju umetne inteligence. A analitiki so ob tem presodili, da temu odloku manjka razumljiva strategija, še piše STA.