Osebje pekinškega centra za nadzor vesolja in vesolja (BACC). Foto: EPA
Osebje pekinškega centra za nadzor vesolja in vesolja (BACC). Foto: EPA

Šesta kitajska odprava je zgodovinska, saj bodo ob uspešni vrnitvi modula prvič analizirali vzorce z oddaljene strani Lune.

Novi kitajski vesoljski odpravi je prvič v zgodovini odprav uspelo vzleteti z oddaljene in večinoma neraziskane strani Lune in se podati nazaj proti Zemlji. Kitajska tiskovna agencija Šinhua je izstrelitev modula z Zemljinega naravnega satelita opisala kot "pionirski podvig v zgodovini človeškega raziskovanja Lune".

Analiza pridobljenih vzorcev bo omogočila znanstvenikom "bolj poglobljeno raziskavo zgodovine nastanka in evolucije Lune", je povedal predstavnik kitajske odprave Ge Ping.

Šesta kitajska lunarna sonda s štirimi moduli, ki so jo izstrelili 3. maja in je dva dni zbirala vzorce kamnin iz velikega Luninega kraterja Južni pol - Aitken, bo omogočila tudi vpogled v "izvor sončnega sistema (...) in s tem boljše temelje za poznejše raziskovalne odprave," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Ge Ping.

Kitajska nacionalna vesoljska agencija (CNSA) je sporočila, da je sonda Čang'e 6 na površju "zdržala preizkus visoke temperature na oddaljeni strani Lune".

V primerjavi s predhodnikom Čang'e-5, ki je vzorce pobiral z bližnje strani Lune, se je sonda spopadla z dodatnimi tehničnimi izzivi, saj je delovala brez neposredne komunikacije z zemeljskimi postajami. Namesto tega se je sonda pri komunikaciji zanašala na relejni satelit Čuečjao-2, ki je bil v orbito izstreljen aprila.

Sonda je po odvzemu vzorcev na oddaljeni strani Lune prvič izobesila kitajsko državno zastavo, piše Beijing Daily. Po vzletu se bo v lunini orbiti združila z drugim vesoljskim plovilom ter krenila proti Zemlji, je sporočil CNSA.

Misijo so pozorno spremljali doma, saj je vir nacionalnega ponosa. Izstrelitev sonde si je prejšnji mesec v južni otoški provinci Hainan ogledalo na tisoče turistov. Čang'e 6 je šesta odprava Kitajske na Luno od leta 2007 in se imenuje po kitajski boginji Lune.

Uspeh kitajske sonde Čang'e 6