Kitajska je svojo vesoljsko postajo začela graditi letos aprila in naj bi bila dokončana do konca prihodnjega leta. Foto: Reuters
Kitajska je svojo vesoljsko postajo začela graditi letos aprila in naj bi bila dokončana do konca prihodnjega leta. Foto: Reuters

Starlink spada pod Muskovo vesoljsko podjetje SpaceX in je v Zemljino orbito poslal že skoraj 1900 satelitov, ki zagotavljajo spletno mrežo, v prihodnje pa bodo sledili še novi sateliti.

Glede na dokument, ki ga je Kitajska posredovala Združenim narodom, so imeli sateliti Starlinka dve "bližnji srečanji" s kitajsko vesoljsko postajo, najprej 1. julija in nato še 21. oktobra.

Kot piše v dokumentu, je iz varnostnih razlogov kitajska vesoljska postaja izvedla preventivni nadzor izogibanja trkom.

Na kitajskih družbenih omrežjih so se po objavi poročila na spletni strani vesoljske agencije ZN-a usule kritike nad ustanoviteljem Tesle, katerega satelite so nekateri označili za vesoljske odpadke, drugi pa za ameriško vesoljsko orožje.

Strokovnjaki že nekaj čas pozivajo vlade držav, naj delijo podatke o svojih satelitih v orbiti in s tem preprečijo nevarnost vesoljskih trkov. Okoli Zemlje namreč kroži že skoraj 30.000 satelitov in vesoljskih odpadkov.

Konec novembra je morala ameriška vesoljska agencija Nasa nenadoma odpovedati sprehod astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji zaradi nevarnosti trka z vesoljskimi odpadki.

Musk sicer trdi, da so nekateri sateliti iz programa Starlink narejeni tako, da imajo zmanjšano možnost trčenja z drugimi predmeti v vesolju.