Sašo Dolenc je fizik in filozof. Foto: Osebni arhiv Saša Dolenca
Sašo Dolenc je fizik in filozof. Foto: Osebni arhiv Saša Dolenca

Komisija je Saši Dolencu priznanje podelila za njegovo "obsežno strokovno neoporečno in širokemu krogu ljubiteljev znanosti razumljivo komuniciranje znanosti s pomočjo številnih sestavkov v tiskanih in elektronskih medijih – med drugim v vlogi kolumnista več slovenskih dnevnikov, kot sta Delo in Dnevnik, avtorstva pri besedilih za državno proslavo ob dnevu državnosti ter za nastop na 25. slovenskem festivalu znanosti z mednarodno udeležbo Ko znanost postane moja strast".

Udeležence tradicionalne slavnostne podelitve, ki je potekala v državnem svetu, sta nagovorila predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je znanost, raziskave in razvoj poudaril kot vrednote, ki jih državni svet ceni in spodbuja, ter Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani (UL), soustanoviteljice Slovenske znanstvene fundacije (SZF).

Rektor je v nagovoru poudaril pomen univerze za ustvarjanje in prenašanje znanja, največjega potenciala Slovenije, ki bo državo postavil ob bok najuspešnejšim, ter ustvarjanje privlačnega raziskovalnega okolja, da mladi strokovnjaki ne bodo zapuščali države.

Podeljenih še precej drugih priznanj

SZF je sicer podelil tudi častni naziv zvezda 25. slovenskega festivala znanosti, prejela sta ga sociologinja Maca Jogan in magistrski študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL Luka Repar.

Priznanje prometej znanosti za odličnost v komuniciranju so za svoje življenjsko delo na področju komuniciranja znanosti prejeli Tomaž Pisanski z Univerze na Primorskem (UP), Tomaž Ogrin iz Šole eksperimentalne kemije Instituta Jožefa Stefana in Slovensko društvo ljubiteljev kemije ter upokojeni etnolog Vito Hazler.

Priznanja za dosežke v zadnjih treh letih, še zlasti v letu 2019, so prejeli tudi Matej Črepinšek s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM), Emilija Stojmenova Duh s Fakultete za elektrotehniko UL, Brigita Kacjan s Filozofske fakultete UM, Jana Plazar s Pedagoške fakultete UP, Jurka Lepičnik Vodopivec s Pedagoške fakultete UP.

Priznanja so prejeli tudi Luka Vidmar z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in Podiplomske šole SRC SAZU, Primož Vitez s Filozofske fakulteta UL, novinarka Prvega programa Radia Slovenija Mojca Delač, urednik pri Tehniški založbi Slovenije Matej Pavlič, Irena Lazar s Fakultete za humanistične študije UP ter Matej Huš, Marjetka Podobnik in Matija Gatalo, vsi s Kemijskega inštituta.

Skupinsko priznanje so prejeli uredniški odbor Nacionalnega inštituta za biologijo, fotografa Arne Hodalič in Katja Bidovec, avtorja Samo Kreft s Fakultete za farmacijo UL in Darja Kolar, avtorji Mirella Baruca, Anja Curk Repič in Damjan Muhič z UP, Znanstvena redakcija Radia Študent, Kemijski inštitut ter Društvo raziskovalcev kemijskih znanosti UL FKKT.

Na slavnostni akademiji so podelili tudi priznanja podjetjem, organizacijam in posameznikom, ki so v preteklem letu najbolj podpirali njeno delovanje.

Avdio: Dolenc je bil gost podkasta Številke

105 Vesolje zgodb – gost Sašo Dolenc