Foto: Univerza v Ljubljani/Osebni arhiv
Foto: Univerza v Ljubljani/Osebni arhiv

Saša Novak Krmpotič je v slovenskem prostoru prepoznavna po pobudi in neposrednem zagonu projekta Znanost na cesti, katerega začetki, prav tako kot omenjeni častni naziv, segajo v leto 2013. Z njim želijo izvajalci prispevati k izboljšanju javnega razumevanja znanosti na Slovenskem s pomočjo predstavljanja znanstvenega dogajanja. Pri njem ob poklicnih slovenskih raziskovalcih sodelujejo tudi novinarji, kar po mnenju izvajalcev prispeva k zanimivemu in širšemu krogu ljudi razumljivemu predstavljanju znanstvenih odkritij in spoznanj.

V prvem desetletju projekta Znanost na cesti so pripravili okoli 200 dogodkov, nekoliko pozneje so začeli še uveljavljanje poljudnoznanstvene predstavitve pod skupnim imenom Skodelica znanosti, okrogle mize in občasni natečaje na temo znanosti ter blog, ki ga oblikujejo slovenski raziskovalci glede svojega raziskovalnega dela. Profesorica je tudi sama avtorica več deset poljudnoznanstvenih člankov, ki jih je objavila v slovenskih in tujih medijih.

V svojem nagovoru je nagrajenka med drugim poudarila pomen komuniciranja znanstvenikov javnosti. Dejala je, da je prav, da se znanstveniki oglašajo povsod, kjer se le da, sicer jih bodo preglasili "ljubiteljski znanstveniki", ki znanost razumejo po svoje in jo širijo tam, kjer znanstvenikov morda ni.

Izpostavila je tudi svoje tihe želje za znanost, med katerimi so več znanosti na javni televiziji, več sredstev za znanost ter razglasitev državnega praznika - Dneva znanosti. Na javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (ARIS) in pristojni ministrstvi pa je med drugim naslovila predlog za vključevanje družboslovja pri snovanju projektov tudi na področju naravoslovja in tehnike, obvezno predstavljanje raziskovalnih izzivov in dosežkov laični javnosti, uvedbo laičnih povzetkov ter izobraževanje in spodbujanje mladih, da bodo znanost upali in znali komunicirati tudi na poljuden način.

Komisija za določitev nosilca častnega je najprej določila tri finaliste med šestimi nominiranci, ob poznejši prejemnici še matematika Andreja Baura z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko ter biologa Lovrenca Lipeja iz Morske biološke postaje Piran, ki sodi pod okrilje Nacionalnega inštituta za biologijo, nato pa v drugi fazi postopka z veliko večino sprejela sklep o podelitvi desetega častnega naziva Saši Novak Krmpotič.

Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju - priznanje novinarkama Prvega

Priznanje za novinarki Radia Prvi ...

Priznanje "Prometej znanosti" za odličnost v komuniciranju pa je prejelo deset posameznikov, šest skupin komunikatorjev in ena organizacija. Med dobitniki sta tudi novinarki Radia Prvi Urška Henigman in Špela Novak, ki je priznanje dobila za spremljanje podnebnih sprememb.

"Počaščena in vesela sem, da je slovenska znanstvena fundacija podelila nagrado za moj prispevek na Radiu Slovenija na prvem programu, in sicer za podkast Evolucija užitka, ki ga ustvarjam zdaj že četrto sezono skupaj z odličnima igralcema Manco Dorer in Domnom Valičem," je povedala Urška Henigman.

"Podnebne spremembe so nekaj, kar zahteva našo prilagoditev, in morda, če se tu navežem na kolegico, gre tudi za našo intimnost. Veliko je zdaj že poročil o podnebnih spremembah in dejstvo je, da so tu in zdaj in da se zlasti mladi recimo zavedajo, da bodo čedalje hujše, kar povezano s tem, da so vse bolj zaskrbljeni nad svojo prihodnostjo," pa je dejala Špela Novak.

Ustvarjalke oddaje Ugriznimo znanost. Foto: MMC RTV SLO/Renata Dacinger
Ustvarjalke oddaje Ugriznimo znanost. Foto: MMC RTV SLO/Renata Dacinger

... in ustvarjalce Ugriznimo znanost

Iz naše hiše je bila nagrajena tudi TV-oddaja Ugriznimo znanost in sicer njeni ustvarjalci Renata Dacinger, Petra Prešeren, Anja Suvorov, Nataša Ivanuš Čuček, Janez Žura, Nataša Gaši in Nina Mrzlikar.

"Oddaja obravnava raznolike teme, ki so predstavljene prvoosebno, znanstveniki namreč v pogovoru z voditeljico in v prispevkih s terena sami pojasnjujejo svoje raziskave in dosežke. Oddaja je popularna, saj v nestrokovnjakom razumljivem jeziku predstavlja tako delo znanstvenika/-ce, dosežke in izzive znanosti, kot tudi znanstveno metodo. Še posebno slednje je dragoceno v že omenjenem času krize zaupanja v znanost," je bilo zapisano v obrazložitvi.

Med posamezniki so priznanja prejeli še Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja, Nataša Vaupotič s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, novinarke Saša Senica z Dela ter Andrej Godec s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (UL), Uroš Novak in Ajasja Ljubetič s Kemijskega inštituta, Jana Mali s Fakultete za socialno delo (UL) ter Miro Pušnik iz Centralne tehniške knjižnice UL.

Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju znanosti ter za vzorno donatorstvo pa so prejeli Majda Žigon, Veronika Abram, Gregor Stražar, Marko Topič in Simon Horvat.