V Sloveniji naj bi Facebook uporabljalo nekaj več kot 910.000 ljudi. Foto: Reuters
V Sloveniji naj bi Facebook uporabljalo nekaj več kot 910.000 ljudi. Foto: Reuters

Podatki vsebujejo ime uporabnika, spol, telefonsko številko uporabnika in številko profila na omrežju Facebook, kot kaže, pa tudi datum zajema podatkov o uporabniku, opozarjajo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost (SI-CERT). V nekaterih primerih lahko objavljeni podatki vsebujejo tudi trenutno in prejšnje mesto prebivanja, ime delodajalca, status osebnega razmerja, naslov elektronske pošte in rojstni datum.

Na SI-CERT-u pri tem sicer pojasnjujejo, da so bili nekateri od teh podatkov morda tudi sicer javno dostopni vsem uporabnikom Facebooka, odvisno od posameznikovih nastavitev Facebookovega profila.

"Po poročanju tujih spletnih portalov in izjavi predstavnice podjetja Facebook naj bi šlo za podatke, ki so zaradi napake družbenega omrežja omogočali dostop do telefonskih številk. Napako so odpravili avgusta 2019. Da gre za starejši zajem podatkov, smo s pregledom potrdili tudi na SI-CERT-u," so zapisali.

Goljufije z družbenim inženiringom

Pri tem poudarjajo, da se v nekaterih spletnih objavah navaja, da je bilo razkritih 229.039 uporabnikov iz Slovenije, a podatki vsebujejo tudi telefonske predpone +386 49 in +386 43, ki jih je uporabljal kosovski ponudnik Ipko, ki je v večinski lasti Telekoma Slovenije.

Kot še poudarjajo, so lahko razkriti podatki koristni različnim storilcem pri izvajanju poskusov goljufij z družbenim inženiringom.

Po podatkih World Population Review naj bi bilo leta 2019 v Sloveniji 910.000 uporabnikov Facebooka.