Odmrznjena Sparta. Foto: Centre for Palaeogenetics
Odmrznjena Sparta. Foto: Centre for Palaeogenetics

Mladička je imela nedotaknjene zobe, kožo, kremplje, celo brke. Sprva so jo poimenovali Spartak, z genetskimi testi pa so ugotovili, da gre za samico, zato so jo preimenovali v Sparto, poroča portal Euronews. Odkrili so jo le 15 metrov od drugega levjega mladiča, imenovanega Boris, ki so ga tamkajšnji prebivalci odkrili leto prej.

Sprva so mislili, da sta mladiča v sorodu, a raziskava, objavljena ta teden, je ugotovila, da sta živela več kot 15.000 let narazen. Boris je namreč star kar 43.448 let.

Jamski lev je izumrl pred okoli 14.000 leti. Raziskovalci, med katerimi so najboljši paleontologi iz Rusije, Švedske, Japonske, ZDA in Združenega kraljestva, so bili zato močno presenečeni, saj je bila mladička videti, kot da je umrla pred dvema letoma.

Oba mladiča so pripeljali v Jakuck novembra 2018 in januarja 2019, nato pa so ju podrobno testirali na nalezljive bolezni, tudi antraks.

Nova raziskava je ugotovila, da sta bila oba mladiča v času smrti stara le od mesec do dva. Na njiju ni znakov, da sta bila ubita, kar pomeni, da sta morda padla in nekje obtičala ali pa sta umrla pod plazom.

Odkritje je ponudilo tudi nove ugotovitve o razvoju evrazijskega jamskega leva. Kožuha najdenih mladičev sta bila podobna kožuhom današnjih afriških levov, a z dolgim in debelim krznom, ki bi ju ščitil pred mrazom.

Znanstveniki so ugotovili tudi, da so jim zobje zrasli prej kot pri današnjih afriških levih. Razlog naj bi bile ostrejše zime, zaradi česar so morali mladiči prej dobiti zobe, da so lahko prej jedli meso.